piątek, 12 sierpnia 2016

Zapiekana owsianka ze sliwkami

Jesli macie rano troche czasu na przygotowanie zdrowego i pysznego sniadania, a w dodatku jestescie lasuchami tak jak ja i lubicie sniadanie na slodko to polecam wam te oto pyszna zapiekana owsianke. Od zwyklej gotowanej owsianki ta rozni sie tym, ze przypomina w konsystencji nasz poczciwy domowy placek z owocami, ale w mega zdrowej wersji. Platki owsiane, dodatek siemienia lnianego, pestki slonecznika, orzechy itd. to wszystko zapewnia nam dobre, pelnowartosciowe sniadanie i energie na caly dzien :)


Zapiekana owsianka ze sliwkami 




Skladniki:
( 2-3 porcje )

1 szklanka platkow owsianych
garsc orzechow wloskich ( pokruszyc )
2 lyzki cukru trzcinowego lub innego slodziwa ( ilosc cukru zalezy tez od tego jak slodkie sa sliwki )
1 lyzka ziaren slonecznika
1 lyzka mielonego siemienia lnianego
duza szczypta cynamonu
kilka sliwek ( w zaleznosci od wielkosci )
garsc platkow migdalowych
1 lyzka oleju kokosowego ( moze byc inny )
1 lub 1/5 szkl mleka roslinnego ( uzywam kokosowo-migdalowe )

Suche skladniki wymieszac, wsypac do zaroodpornej foremki ( ok. 20 cm x 20 cm ), na wierzch ulozyc przekrojone na pol i odpestkowane sliwki, posypac migdalami, polac olejem, zalac mlekiem. Mleka ma byc tyle zeby platki byly zalane ale nie wystawalo ponad sliwki. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( bez termoobiegu ) i zapiekac ok. 45-50 min. az wierzch sie zezloci.

Smacznego :)
Prześlij komentarz

Printfriendly