wtorek, 5 lipca 2016

Placki z kaszy gryczanej

Ostatnio moje ulubione, prawie codziennie je robie. Swietnie komponuja sie z Maslem czosnkowo-ziolowym z awokadoPasta z pieczonych warzyw albo np. z Ratatouille ale wlasciwie mozecie je zjesc z czym tylko macie ochote.
Placki sa bardzo proste w przygotowaniu, oprocz kaszy gryczanej nie wymagaja zadnych dodatkow w postaci jajek czy czegos tam, jedynym skladnikiem jest tylko i wylacznie sama kasza i woda.
Przypominaja nieco nasze stare podplomyki pieczone na goracym piecu.


Placki z kaszy gryczanej



Przygotowanie:

1 szkl. kaszy gryczanej niepalonej zalac zimna woda i zostawic na noc, nastepnego dnia wode odlac, kasza bedzie klejaca ale nie plukac, zalac swieza, zimna woda tak aby wody bylo gdzies 1 cm wiecej niz kaszy i calosc zmiksowac blenderem na papke. Doprawic sola, pieprzem i czym macie tylko ochote.

Ja do nadania smaku dodaje 1 lyzeczke Zataru. Jest to arabska mieszanka przypraw na bazie sumaku, ziaren sezamu, tymianku, oregano, majeranku.

Do tak przygotowanego ciasta dodajemy doslownie kapke oliwy czy oleju. Mozemy smazyc na suchej ( zawsze rozgrzanej ) patelni lub rowniez na patelnie wlac pare kropel oliwy, mam wrazenie, ze wtedy placki sa bardziej chrupiace. Smazymy az ladnie nabiora koloru.
Z tej ilosci kaszy wychodzi 8 sztuk smazonych na malutkiej patelni.

Smacznego :)



Placki gryczane z maslem czosnkowo-ziolowym z awokado



Prześlij komentarz

Printfriendly