sobota, 24 września 2016

Zapiekana owsianka z jablkiem

Jakis czas temu wstawilam post na przepyszna zapiekana owsianke ze sliwkami, dzisiaj mam dla was druga wersje pozywnego i bogatego nie tylko w blonnik sniadanka. Tym razem owsianka zapiekana z jablkiem.


Zapiekana owsianka z jablkiem




Skladniki:

1 szkl platkow owsianych ( uzywam grubych )
1 lyzka mielonego siemienia lnianego
garsc pokruszonych orzechow wloskich lub pekan
1 spora lyzka wiorkow kokosowych
1 lyzka pestek slonecznika
1 lyzka pestek z dyni
1 lyzka suszonej zurawiny
2 lyzki cukru trzcinowego, ksylitolu lub innego slodziwa
szczypta cynamonu
szczypta galki muszkatolowej lub wieksza szczypta imbiru w proszku
1 srednie jablko
1 lyzka oleju kokosowego
1 lub poltora szkl mleka roslinnego ( uzywam migdalowo-kokosowe )

Wymieszac ze soba suche skladniki, jablko umyc ( nie obieram ), pokroic w kostke, wymieszac z platkami. Calosc wsypac do zaroodpornego naczynia, polac olejem ( lub posypac, jesli ma stala konsystencje ;), zalac mlekiem do wysokosci platkow. Zapiekac w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 min.

Smacznego :)

Zapiekana owsianke jem wlasciwie prawie codziennie na sniadanie. Lubie slodkie sniadania a przy takiej owsiance nie mam wyrzutow sumienia wzgledem jej kalorycznosci poniewaz mam swiadomosc ile dobrego dostarczam mojemu organizmowi czyli samej sobie ;) Dla tych ktorym samo pieczenie owsianki moze wydawac sie nieco czasochlonne podaje kilka argumentow dlaczego warto poswiecic jednak troche czasu na jej przygotowanie.

Platki owsiane 

naleza do grupy najzdrowszych pokarmow swiata. Codzienne ich spozywanie zapewnia wieksza sprawnosc fizyczna i wytrzymalosc.
Owies zawiera w sobie bardzo duza ilosc blonnika rozpuszczalnego ale rowniez i tego nierozpuszczalnego w wodzie. Blonnik rozpuszczalny ( beta-glukan ) spowalnia proces przyswajania cukrow a wiec zapobiega otylosci i cukrzycy typu 2. Ma wlasciwosci prebiotyczne i wzmacnia uklad immunologiczny. Blonnik nierozpuszczalny poprawia prace jelit, lagodzi dolegliwosci wystepujace przy nadkwasocie, daje uczucie sytosci. Nienasycone kwasy tluszczowe jakie zawiera owies zapobiegaja powstawaniu zakrzepow, chronia przed zawalem, miazdzyca i udarem mozgu, ponad to nawilzaja nasza skore od srodka ;) Codzienne spozywanie platkow owsianych zapobiega przyrostowi komorek rakowych, a dzieci karmione owsianka rzadziej choruja na astme i choroby drog oddechowych.
O cudownych wlasciwosciach siemienia lnianego, pestek slonecznika i dyni, zurawiny itp. nie musze juz chyba sie rozpisywac ;)
Prześlij komentarz

Printfriendly