wtorek, 17 maja 2016

Marokanski tagine z kurczakiem, zielonymi oliwkami i kiszonymi cytrynami

Zeszle Boze Narodzenie spedzilismy w Belgii w przeeeuuroczej miejscowosci Dinant polozonej w Ardenach nad rzeka Moza, blisko francuskiej granicy. 
Tak, wiem ... juz prawie lato a ta tu o zeszlorocznych swietach ;) Ale wtedy wlasnie wszystko sie zaczelo ... 

Marokanski tagine z kurczakiem, zielonymi oliwkami i kiszonymi cytrynami



Szukajac restauracji trafilismy do z pozoru niepozornej marokanskiej rodzinnej restauracji Au Coeur de Marrakech i tam wlasnie po raz pierwszy mialam te przyjemnosc. Przyjemnosc sprobowania, skosztowania i rozkoszowania sie eksplozja smakow jakich doznalam po otworzeniu tego niepozornego, glinianego garnka jakim jest tagine. 
Po powrocie do Holandii oczywiscie zaraz pognalam do mojego zaprzyjaznionego marokanskiego sklepu i zaopatrzylam sie w dwa taginy ( jeden mniejszy, drugi wiekszy na wypadek gosci ;)
W miedzyczasie przypomnialam sobie, ze jakis czas temu robilismy juz jedna probe z taginem, ktora zakonczyla sie katastrofa, poniewaz garnek nie zostal uprzednio odpowiednio przygotowany i zwyczajnie pekl wylewajac cala swa cudowna zawartosc na kuchenke. Tym razem zaopatrzona w odpowiednia i niezbedna wiedze przygotowalam moje taginy jak trzeba i zaczelam eksperymentowac.
Sprawdzalam przepisy, ktore znalazlam w sieci, stopniowo poglebialam moja taginowa wiedze dazac do przepisu idealnego. Dzis jestem gotowa zeby podzielic sie z wami recepta na tego magicznego kurczaka, ktory odmienil moje zycie, wlasnie tam ... w Dinant ;)

O tym jak przygotowac garnek tagine krok po kroku opisze w nastepnym poscie.

Co to jest wlasciwie tagine ? Tagine,tazin, tadzin to rodzaj glinianego garnka uzywanego w kuchni berberyjskiej, zwlasza marokanskiej. Dzieki stozkowatej budowie tagine, marokanskim przyprawom i powolnemu gotowaniu na bardzo malym ogniu otrzymujemy niezwykle aromatyczne, pelne smaku i bardzo zdrowe danie. W tagine mozemy przygotowywac rozne rodzaje miesa razem z warzywami a nawet ryby.


Kiszone cytryny

Dla tych, ktorzy jeszcze nie zetkneli sie z taginem sporym zaskoczeniem moga okazac sie uzyte w tym przepisie kiszone cytryny. Tak, tak jak my kisimy ogorki tak w nieco podobny sposob Marokanczycy kisza cytryny. Nie bede opisywac smaku, bo chyba nie da sie go tak naprawde opisac. Ja zakochalam sie w nich od pierwszego kesa w dodatku na zaboj ;)
U mnie moge dostac je bez trudu w marokanskim sklepie, ale nie obawiajcie sie naprawde zadna filozofia zeby przygotowac je samemu. Mozecie skorzystac z tego filmiku. Ja jak tylko dostane gdzies ladne, nieduze i oczywiscie niepryskane cytryny to rowniez sprobuje je zrobic sama. 



Marokanski tagine z kurczakiem, zielonymi oliwkami i kiszonymi cytrynami


Przepis na kurczaka:

* ilosc skladnikow dopasowana do tagine wiekszego, dolna czesc tagine 28 cm srednicy

1 nieduzy kurczak lub z 8 max. 9 nieduzych udek ( osobiscie wole tu udka )
1 szalotka
1 kiszona cytryna
zielone oliwki bez pestek 20-30 sztuk
kawalek imbiru wielkosci kciuka
1 czubata lyzeczka Ras El Hanout ( przepis ponizej )
szafran 0.5 gr malutka szczypta ( opcionalnie )
2-3 lyzki oliwy
300 ml goracej wody
kilka galazek swiezej kolendry

Kurczaka umyc, osuszyc, podzielic na czesci. W miseczce przygotowac paste z utartego imbiru, Ras El Hanout i oliwy. Pasta natrzec kurczaka i odstawic na jakis czas. 
Tagin postawic na srednim gazie na metalowej podkladce, ktora rownomiernie przewodzi cieplo i jednoczesnie chroni przed bezposrednim ogniem ( na zdjeciu ponizej ). Mozna wlac 1 lyzke oliwy i podgrzac tak caly garnek. Nastepnie zdjac pokrywe i podsmazyc delikatnie czesci kurczaka, wyjac, zeszklic szalotke, dolac odrobine goracej wody, wrzucic szafran, wymieszac aby to co sie przykleilo sie odkleilo ;) Wlozyc z powrotem kurczaka, dodac oliwki, pokrojona w drobna kostke cytryne, zalac reszta wody, przykryc. Zmniejszyc plomien na maly i dusic 1,5 godz. Nie mieszac :) 
Po tym czasie kurczak na pewno bedzie juz gotowy. Podawac ze swiza, posiekana kolendra, kuskusem albo ryzem, ale ja najbardziej lubie z pieczywkiem, ktore mozna maczac w tym cudownym sosie.

Smacznego :)

Pare slow o Ras El Hanout jest to przyprawa niezbedna do przygotowywania wiekszosci taginow. Mozecie oczywiscie kupic ja gotowa jesli macie taka mozliwosc. Ale prosze was patrzcie na sklad. Mi sie udawalo kupic zawsze dobra gotowa mieszanke, ale raz nacielam sie na kompletne badziewie ktore w skladzie mialo w wiekszosci make kukurydziana i glutaminian sodu. Najlepiej jest wiec taka mieszanke przygotowac samemu, tym bardziej, ze wszystkie ziola i przyprawy mamy teraz ogolnie latwo dostepne.  

Przyprawa Ras El Hanout:
  • 3 lyzeczki cynamonu
  • 3 lyzeczki mielonego kuminu
  • 3 lyzeczki kurkumy
  • 2 lyzeczki mielonych ziaren kolendry
  • 2 lyzeczki imbiru w proszku
  • 2 lyzeczki kardamonu
  • 2 lyzeczki slodkiej papryki
  • 1 lyzeczka galki muszkatolowej
  • 1 lyzeczka gozdzikow
  • 1 lyzeczka pieprzu kajenskiego
  • 1 lyzeczka czosnku w proszku
  • 1 lyzeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 lyzeczka soli morskiej

Dinant foto zrodlo

Prześlij komentarz

Printfriendly