piątek, 13 maja 2016

Czekoladowy Pudding Chia

Tym razem nic nowego bo pudding z nasion chia. O cudownych wlasciwosciach tych nasion slyszala juz pewnie wiekszosc z was. Ja osobiscie lubie i czesto sama robie sobie taka mala zdrowa przekaske ... bez wyrzutow sumienia ;) Tu podaje sposob na przygotowanie puddingu czekoladowego ale zmieniajac smak mleka mozecie przygotowac pudding w wersji jakiej tylko chcecie :)


Czekoladowy pudding chia

Przygotowanie:

1 lyzka nasion chia
5 lyzek czekoladowego mleka ( uzywam roslinne ale moze byc zwykle )

Nasiona zalac mlekiem, wymieszac, przykryc i wstawic do lodowki na minimum 2 godz. 
Po tym czasie wymieszac jeszcze raz, dodac dowolne owoce i gotowe :)

Co to jest i dlaczego warto jesc nasiona chia ?

Nasiona chia to nasiona owocow szalwii hiszpanskiej , rosliny znanej i uprawianej juz przez Aztekow. Wlasciwosci zdrowotne tych nasion docenili juz wiec starozytni.

Nasiona chia zawieraja miedzy innymi:

duza ilosc kwasow omega-3 w tym kwas ALA czyli kwas alfa- linolenowy oraz kwasy omega-6, w optymalnych proporcjach
witaminy E, B1, B3
duza ilosc wapnia
duza ilosc zelaza
duza ilosc blonnika
duza ilosc pelnowartosciowego bialka
potas ( obniza cisnienie krwi )
magnez ( koi nerwy )
fosfor ( wzmacnia kosci )
cynk ( wzmacnia wlosy )
no i przede wszystkim zawieraja duza ilosc antyoksydantow czyli przeciwutleniaczy, ktore chronia nas nie tylko przed starzeniem ale i przed rakiem.

Uwaga: Zalecana dawka dzienna to 1 lyzka stolowa !

Zamiast wiec tlustego paczka czy paczki chipsow polecam ten oto pudding jako przekaske ;)

Smacznego :)

Prześlij komentarz

Printfriendly