piątek, 1 stycznia 2016

Blok czekoladowy

Tym razem wkraczajac w nastepny rok wykonalam sentymentalny krok w tyl .... Maly powrot do czasow mojego dziecinstwa i PRL-u. Nie, moja mama nie robila w domu bloku czekoladowego. Pamietam za to jak w sklepie lezal zawsze dumnie na srodku lady, na wysokosci mojego wzroku ( siegalam ledwie do tej lady ) i kusil ;)



Blok czekoladowy



Skladniki:

250 g masla
1 szkl cukru ( uzylam trzcinowy )
1/2 szkl wody
5 lyzek kakao
2 lyzeczki kandyzowanej  skorki pomaranczowej, uzywam pasty z przepisu tutaj

400 g herbatnikow
480 g mleka w proszku
300 ml letniego mleka

2 garscie migdalow bez skorki
1 garsc orzechow laskowych
2 garscie suszonej zurawiny

Maslo, wode i cukier podgrzac w garnku z grubym dnem do rozpuszczenia.
Dodac kakao i wymieszac, dodac skorke pomaranczowa i  podgrzewac mieszajac do calkowitego polaczenia ale nie gotowac.
Gotowa mase czekoladowa odstawic do ostudzenia ( powinno byc letnie, tak zeby w nastepnym etapie sie nie poparzyc ;)
Herbatniki wlozyc do woreczka i stluc walkiem tak zeby otrzymac nieduze kawalki ciasteczek.
Pokruszone herbatniki podzielic na 2 czesci.
Jedna czesc wsypac do miski, dodac mase kakaowa i mleko w proszku. Na tym etapie masa staje sie bardzo gesta i nalezy ja dokladnie wymieszac reka dodajac przy tym letnie mleko.
Dodac reszte ciastek i bakalie i jeszcze raz wymieszac.
Forme np. keksowke ( 30 cm ) wylozyc papierem do pieczenia, brzegi mozna przypiac dodatkowo klamerkami, ulatwi to nakladanie masy.
Gotowa mase wkladac stopniowo do formy dobrze ugniatajac zeby masa rownomiernie sie rozlozyla i zeby nie bylo dziur.
Wstawic na ok. 3 godz. do lodowki, po tym czasie blok stwardnieje i bedzie gotowy do spozycia.
Zamiast keksowki mozna uzyc form silikonowych nadajac blokowi dowolny ksztalt.
Formy silikonowej nie trzeba wykladac ani smarowac.

Smacznego :)



Blok czekoladowy


Blok czekoladowy


Prześlij komentarz

Printfriendly