czwartek, 10 grudnia 2015

Sok Eliksir Mlodosci

Nie do wiary, ze gdy bylam mala mama musiala wyciagac mi z zupy ugotowana marchewke. Z salatki jarzynowej wydlubywalam i wyrzucalam groszek a gdy zobaczylam gdziekolwiek chocby listek swiezej pietruszki albo koperku to juz w ogole niczego nie ruszylam.
Ludzie jednak sie zmieniaja ( na szczescie ), po latach stalam sie warzywno-jarzynowym potworem ;)
Soczek, ktory proponuje skomponowalam sobie sama ... Mysle, ze kazdy moze dodac do niego to co akurat lubi. U mnie smak zmienia sie w zaleznosci od tego co akurat mam pod reka.
O cudownych wlasciwosciach szpinaku czy innych skladnikow nie bede juz sie rozpisywac bo sa oczywiste :)
Dodam jeszcze tylko, ze uzaleznilam sie od tego soczku i stram sie go pic codziennie.



Sok ze szpinaku, buraka, jablek, selera i gruszek


1 porcja:

ok. 200 gram swiezego szpinaku
2 lodygi selera naciowego
2 jabka
1 gruszka
1 burak

( mozna dodac kilka lisci salaty, czasem uzywam lisci endywii )

Wszystko przepuscic przez sokowirowke. Jezeli uzywamy do soku buraka to nalezy odstawic soczek na ok. 1/2 godzinki, poniewaz swiezo wycisniety sok z buraka moze byc obciazajacy dla zoladka.

Zielonego smacznego ;)



Sok ze szpinaku, buraka, jablek, selera i gruszek


Ps. Uwaga !! Z poczatku dodawalam do soku rowniez swiezego ogorka. Niestety ogorek zawiera askorbinaze ( enzym niszczacy witamine C ) dlatego nie powinno sie go laczyc z warzywami bogatymi w wit. C takimi jak np. pomidory, papryka, natka pietruszki czy chociazby szpinak.

Prześlij komentarz

Printfriendly