wtorek, 8 grudnia 2015

Carpaccio z buraka

No cuda niewidy mozna teraz na tych kulinarnych blogach znalezc ;) Smalec z fasoli ( sprobowalam zrobic wlasny, przepis juz wkrotce ), carpaccio z buraka; powiedzmy, ze po naszemu to bedzie zwykla poczciwa buraczana salatka ale carpaccio po prostu jakos tak lepiej brzmi ... Musze jednak przyznac, ze burak ulozony na talerzu na wzor oryginalnego carpaccio duzo lepiej i smakowiciej wyglada niz zwykly burak ;)
A tak na powaznie to goraco polecam! Przyznam, ze pokochalam tego buraka kazdym moim kubkiem smakowym z osobna ;)



Carpaccio z buraka


Skladniki:

2 srednie buraki
garsc uprazonych na suchej patelni orzeszkow pinii
kawalek koziego sera lub sera feta
ocet balsamiczny
oliwa
mieszanka salat ( opcjonalnie ) ( salata, rucola, botwinka )
sol  i pieprz
sok z cytryny ( do salaty )

Buraki wyszorowac ( nie obierac ), odciac korzen, zawinac w folie aluminiowa i piec ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ( mozna ewentualnie sprawdzic widelcem ). Zostawic do calkowitego ostudzenia.

Mieszanke salat doprawic sola, pieprzem, odrobina oliwy i soku z cytryny, wymieszac i wylozyc na talerz.
Buraki obrac i pokroic w dosyc cienkie plastry, ulozyc na salacie. Oproszyc sola, pieprzem i skropic oliwa i octem balsamicznym.
Na buraki pokruszyc kozi ser, posypac orzeszkami i gotowe.
Podawac z ulubionym pieczywkiem.

Smacznego :)




Prześlij komentarz

Printfriendly