poniedziałek, 30 listopada 2015

Tort adwokatowo gruszkowy

Elegancki, lekki torcik deserowy bez pieczenia. Gruszki duszone w syropie z odrobina cynamonu i kardamonu, kruchy spod na korzennych ciasteczkach speculaas, delikatny mus z adwokatem ... mmmmm :) To wszystko sprawia, ze ten torcik moze byc wspaniala propozycja np. na swiateczny noworoczny stol :)
Zainspirowal mnie przepis w gazecie, pierwsza wersje zrobilam wg. niego. Byl smaczny, niestety dla mnie gruszki z puszki to jednak nie to, a krem dodatkowo zawieral spora ilosc masla, cukru no i surowe jajka.
Zmodyfikowalam wiec co nieco, pozbylam sie surowych jajek, odlajtowalam dodatkowo krem o maslo i spora ilosc cukru i voila :)
A i jeszcze jedno, torcik jest przeznaczony tylko dla doroslych! Po jednym kawalku na czczo mialam lekka bombe ;)



Tort adwokatowo gruszkowy


Skladniki:

Spod:

180 g ciastek speculaas
50 g masla

Gruszki:

5-6 wiekszych gruszek ( dojrzalych ale niezbyt jeszcze miekkich )
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
8 lyzek cukru + 3-4 lyzki wody

Krem:

350 ml gestego adwokata
500 ml smietany kremowki
4 lyzki cukru pudru
7 listkow zelatyny
100 ml goracego mleka

Wykonanie:

Spod:

180 g ciastek speculaas
50 g masla

Forme o srednicy 23 cm wylozyc papierem do pieczenia, samo dno.
Maslo rozpuscic, delikatnie przestudzic.
Ciasteczka zemlec w blenderze na piasek, wymieszac z maslem. Przelozyc do formy, lyzka uformowac spod. Piec 10 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Forme wyjac z piekarnika i pozostawic do calkowitego wystudzenia.

Gruszki:

Gruszki obrac, wydrazyc i pokroic na cwiartki. Oproszyc cynamonem i kardamonem.
Cukier z woda rozpuscic na srednim ogniu, gdy syrop zacznie sie gotowac i lekko zbrazowieje wlozyc gruszki, gotowac az nasiakna syropem i jeszcze odrobine zmiekna.
Wyjac, wylozyc na sitko, zeby obciekly.
* Jezeli podczas gotowania syrop bedzie gestnial to mozna dodac odrobine goracej wody.

Krem:

Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie, po 15-20 minutach odcisnac z wody i rozpuscic w goracym mleku, odstawic do wystudzenia.
Adwokat wlozyc do miski, dodac przestudzone zelatynowe mleko i dokladnie wymieszac.
Smietane ubic z cukrem pudrem na polsztywno. Polaczyc z adwokatem w 2-3 turach.

Na podpieczony spod wylozyc gruszki i wylac na nie przygotowany krem.
Puknac delikatnie forma kilka razy o blat, zeby krem wszedl pomiedzy gruszki, przykryc czyms, np. folia spozywcza i wstawic do lodowki, najlepiej na cala noc.

Smacznego :)


Tort adwokatowo gruszkowy

Tort adwokatowo gruszkowy


Prześlij komentarz

Printfriendly