niedziela, 6 grudnia 2015

Zupa pomidorowo - warzywna ( likopenowa )

Nie samymi ciastami czlowiek zyje ;) Tym razem podziele sie przepisem na zupke.
Pyszna zupka tetniaca cudownym likopenem***. Gesta, pozywna, zdrowa, mozna zajadac sie bezkarnie a do tego jeszcze smaczna ;)
Uwiebiam te zupke za smak, bogactwo witamin i latwosc wykonania.
Jest to tak naprawde przepis z przeslaniem ;) Bo od jakiegos juz czasu dokladnie przygladam sie temu co jem i jak jem i chcialabym podzielic sie tym dalej ;) Notatke na temat co to takiego jest likopen znajdziecie pod przepisem :)



Zupa pomidorowo - warzywna ( likopenowa )



Skladniki:

2 laski selera naciowego
2 srednie marchewki
3-4 ziemniaki
1 cebula
1 zabek czosnku
2 puszki pomidorow w kawalkach ( razem 800 g )
1 duza lyzka przecieru pomidorowego
900 ml bulionu ( warzywnego lub drobiowego )
1 czubata lyzka lubczyku lub ziol prowansalskich ( daje to co akurat mam )
troche oliwy
sol, pieprz

Seler naciowy i marchewke pokroic w drobna kostke.
Ziemniaki pokroic w taka kostke jak do zupy.
Cebule rowniez pokroic w drobna kostke.
W garnku rozgrzac troche oliwy, wrzucic cebulke i wycisniety zabek czosnku, podsmazyc.
Dodac seler i marchewke, znow krociotko podsmazyc.
Dodac ziemniaki, pomidory z puszki, przecier pomidorowy, bulion, ziola.
Wymieszac i gotowac jakies 20-30 min. az warzywa zmiekna. Pod koniec gotowania mozna dodac jeszcze raz troche ziol, doprawic sola i pieprzem. 

Smacznego :)


Likopen ***

jest bardzo silnym antyoksydantem i pelni wazne funkcje w naszym organizmie. Antyoksydanty to inaczej przeciwutleniacze. Usuwaja z naszego organizmu nadmiar wolnych rodnikow. 
Jaki jest wplyw likopenu na nasz organizm ? 
Spowalnia procesy starzenia i niweluje negatywny wplyw promieniowania UV na skore. 
Chroni nas przed chorobami takimi jak rak ( przede wszystkim rak prostaty, rak piersi, rak trzustki, macicy i pluc ). Ale tez przed miazdzyca, zawalem serca, udarem i osteoporoza.
Dodatkowo zapobiega stanom zapalnym naczyn krwionosnych, zwieksza elastycznosc tetnic, normalizuje cisnienie, obniza zly cholesterol. 


  • najwiecej likopenu zawieraja pomidory ale znajdziemy go rowniez w czerwonych grejpfrutach, arbuzach i owocach dzikiej rozy


  • ciekawostka jest, ze pomidor to jest jedyne warzywo, ktore nie traci a zyskuje po obrobce termicznej tzn., ze w przetworzonych pomidorach znajduje sie duzo wiecej likopenu niz w surowych. A wiec pamietajcie, ze przecier pomidorowy, ketchup ( dobrej jakosci ) czy pomidory w puszce sa zdrowe !


  • przyswajalnosc likopenu poprawia tlusz dlatego np. do pomidorow warto jest dodac troche oliwy 


A wiec jesli chcesz dluzej zachowac urode i mlodosc i byc zdrowy  to jedz pomidory !!! :-)


Prześlij komentarz

Printfriendly