niedziela, 5 lipca 2015

Limetkowy krem bawarski z mango

Lekki, puszysty krem bawarski z delikatna nutka limetki i orzezwiajacym mango. Przygotowanie wyglada nieco moze skomplikowanie, kilka misek, dodatkowe garnczki ... ale tylko tak wyglada. Wystarczy jak przygotujemy sobie wszystko wczesniej :)


Limetkowy krem bawarski z mango


Skladniki:

250 ml mleka
250 ml smietany kremowki ( powyzej 30 procent )
3 zoltka
3 i pol listka zelatyny
50 gram cukru
skorka z 1 sparzonej i wyszorowanej limetki

Listki zelatyny zalac zimna woda i zostawic do napecznienia.
Przygotowac dwie miski, wieksza i mniejsza.
Na gaz postawic dodatkowy maly garnczek z gotujaca sie woda ( bedzie potrzebny do grzania kremu w kapieli wodnej ).

Do duzej miski nalac zimnej wody i dodac kostki lodu.
Mleko zagotowac razem ze skorka z limetki.
W czasie gdy grzejemy mleko w mniejszej misce utrzec zoltka z cukrem na jasna, puszysta mase.
Gorace mleko wlewac cieniutkim strumieniem caly czas mieszajac trzepaczka.
Miske z masa jajeczna postawic na przygotowanym garnczku z gotujaca sie delikatnie woda ( miska nie powinna dotykac wody ) i caly czas mieszajac podgrzewac krem az nieznacznie zgestnieje, trwa to jakies 5 min. Wazne zeby krem sie nie zagotowal, bo wtedy zoltka sie zetna.
Teraz mozemy krem przelac przez sitko jesli ktos nie lubi skorki z limetki.
Do gotowego kramu dodajemy odcisnieta zelatyne i dokladnie mieszamy.
Miske wkladamy do duzej miski z lodem i pozostawiamy do ostygniecia, co jakis czas mieszajac.
Uwaga! Nie za dlugo zeby zelatyna sie nie sciela.
Nastepnie wyciagamy smietane z lodowki, ubijamy na sztywno i mieszamy delikatnie, acz dokladnie z ostudzonym kremem.

Mango:

250 gr mango
sok z polowki limetki
1 listek zelatyny
2-3 lyzki cukru ( w zaleznosc od tego jak slodkie jest mango )

Zelatyne zalac zimna woda, mango zmiksowac na puree, dodac cukier i sok z limetki i zagotowac. Do goracego dodac odcisnieta zelatyne i dobrze wymieszac, pozostawic az przestygnie.

Zlozenie deseru:

Do kokilki nalozyc krem bawarski, na niego nalozyc osudzona galaretke z mango.
Wstawic do lodowki i pozostawic do stezenia.

*** Mango wychodzi odrobine wiecej niz jest to potrzebne ale z pewnoscia znajdzie sie nie jakis chetny ;)

Smacznego :)
Prześlij komentarz

Printfriendly