sobota, 10 stycznia 2015

Ekstrymalnie czekoladowe muffiny z pomarancza

Mocno czekoladowe muffinki z pomarancza. Uwielbiam to polaczenie i szczegolnie czesto powracam do niego w zimie :)


Extreme Chocolate Muffins with orange :) ... Ekstrymalnie czekoladowe muffinki z pomarancza :)



Extreme Chocolate Muffins with orange :) ... Ekstrymalnie czekoladowe muffinki z pomarancza :)


Skladniki ( ok. 15 muffinek ):

300 gram maki
75 gram cukru trzcinowego
1 1/2 lyzki kakao
3/4 lyzki proszku do pieczenia
125 gram czekolady mlecznej
125 gram czekolady gorzkiej
skorka otarta z 1 sparzonej i wyszorowanej pomaranczy


1 jajko
125 kwasnej smietany
200 ml mleka
3 lyzki oleju slonecznikowego
3 lyzki swiezego soku z pomaranczy

+ troche masla do wysmarowania formy do pieczenia

Dodatkowo:

250 ml smietany kremowki
1 opakowanie fix do bitej smietany
2 lyzeczki pasty z kandyzowanej skorki pomaranczy ***
czastki pomaranczy do dekoracji

*** jesli nie mamy pasty to mozemy ubic smietane z dodatkiem skorki z pomaranczy + jedna lyzka cukru pudru

Forme na muffinki posmarowac roztopionym maslem.
Czekolade posiekac. Make, cukier, kakao, proszek do pieczenia, skorke pomaranczowa i posiekana czekolade wymieszac.
W osobnej misce wymieszac rozbeltane jajko, olej, smietane, mleko i sok pomaranczowy.
Mokre skladniki wlac do suchych i wymieszac lyzka do polaczenia.
Nalozyc ciasto do formy ( tak do 3/4 wysokosci ).
Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Studzic na kratce.

Dekorowanie:

Smietane ubic z pasta z pomaranczy. Ostudzone muffinki przekroic, udekorowac smietana i  czastkami pomaranczy.

Smacznego :)
Prześlij komentarz

Printfriendly