czwartek, 8 stycznia 2015

Tort Pina Colada

Zakochalam sie ostatnio w kremach maslanych ... Przez lata ich unikalam bo kojarzyly mi sie z ciezkimi, slodkimi, nasaczonymi sztucznym aromatem kremami z dziecinstwa.
Fakt, nadal jest to maslo, ale tortow nie jemy przeciez codziennie, a sposob, ktory w koncu znalazlam daje nam mozliwosc uzyskania lekkiego, puszystego,  nieprzeslodzonego kremu z ogromnym dodatkiem swiezych owocow.
Eksperymentuje z tymi maslanymi kremami, bo torty z masa cukrowa, ktorymi sie zajmuje nie toleruja raczej kremow na bitej smietanie. Krem zrobiony wg. tego przepisu znakomicie nadaje sie do przelozenia i obsmarowania takiego tortu.
No i w efekcie poszukiwania nowych smakow powstal ten oto torcik :)

Biszkopt, kokosowe blaty, krem maslany ze swiezych ananasow, do tego czastki swiezego ananasa i odrobina Malibu ... coz nam wiecej potrzeba ;)



Tort Pina Colada


Tort Pina Colada



Biszkopt:

2 jajka
1/3 szkl. cukru
50 gram maki pszennej
20 gram maki ziemniaczanej
szczypta soli

Maki wymieszac ze soba i przesiac, odlozyc. Oddzielis bialka od zoltek. Bialka z sola ubic na sztywno, nastepnie nadal ubijac dodajac po trochu cukier ( jak na beze ). Do ubitych bialek z cukrem dodac 1 zoltko, zmiksowac, kolejne zoltko, zmiksowac. Dodac make i wymieszac delikatnie szpatulka.
Forme o srednicy 20 cm. wylozyc papierem do pieczenia ( samo dno ), wylozyc do niej ciasto, wyrownac wierzch, piec  ok.25-30 min. w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Najlepiej sprawdzic patyczkiem do szaszlykow czy ciasto juz jest upieczone. Biszkopt wyjac z piekarnika i spuscic go ( nadal w formie ;) na podloge z wysokosci 40-50 cm.
Gdy calkowicie wystygnie oddzielic biszkopt delikatnie nozykiem od brzegu formy, wyjac, przekroic na 2 blaty, odlozyc.

Bezowe blaty kokosowe:

Do zlozenia tortu potrzebne sa 2 blaty kokosowe. Z pewnoscia zadanie ulatwi nam posiadanie dwoch okraglych form do pieczenia o srednicy 20 cm. Jesli mamy tylko jedna to blaty pieczemy po kolei.

Skladniki na jeden blat:

2 bialka
szczypta soli
1/2 szkl. drobnego cukru do wypiekow
100 gr wiorek kokosowych
1 lyzeczka maki ziemniaczanej

Bialka z sola ubic na sztywno, stopniowo dodawac cukier caly czas ubijajac. Dodac make ziemniaczana, krotko zmiksowac. Dodac wiorki i wymieszac calosc szpatulka. Mase wylozyc do formy wylozonej papierem do pieczenia ( dno ) i piec 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po ostudzeniu blat oddzielamy delikatnie nozykiem od brzegu formy i wyjmujemy.
W ten sam sposob przygotowujemy blat numer dwa.

Ananasowy krem maslany:

375 gr swiezego, dojrzalego ananasa ( uzylam rozmrozonego )
3 zoltka
75 gr cukru
2 lyzki soku z cytryny
1,5 lyzki mazeiny ( skrobia kukurydziana ), moze tez byc skrobia ziemniaczana lub maka pszenna

375 gram miekkiego masla
90 gr cukru pudru
2 lyzki Malibu

+ dodatkowo kilka plastrow dojrzalego ananasa, lub ananasa z puszki
+ kilka lyzek soku z ananasa do nasaczenia biszkoptow
+ kilka garsci wiorek kokosowych do dekoracji

Ananas zmiksowac w blenderze na puree, odlac troche do miski.
Do ananasa w misce dodac polowe cukru, mazeine, zoltka i wymieszac na jednolita mase.
Do reszty ananasa dodac sok z cytryny i reszte cukru i mieszajac zagotowac.
Gorace puree dodawac malutkimi porcjami do masy wymieszanej w misce, caly czas mieszajac trzepaczka!
Calosc przelac z powrotem do garnka i caly czas mieszajac zagotowac, masa powinna zgestniec i chraktertstycznie pyrknac ;) kilka razy.
Budyn przelac do szerokiego plaskiego naczynia przeplukanego zimna woda, okryc folia spozywcza tak zeby przylegala do powierzchni masy i pozostawic do calkowitego ostudzenia.

W misie miksera zmiksowac miekkie maslo z cukrem pudrem i Malibu na biala puszyta mase. Stopniowo dodawac wystygniety ananasowy budyn i nadal miksowac do uzyskania jednolitego kremu.

Uwaga! Krem nie jest jedwabiscie gladki ze wzgledu na strukture ananasa ;)

Skladanie tortu:

3 plastry ananasa odlozyc do dekoracji, reszte pokroic w drobna kostke.

Na spod polozyc pierwszy blat biszkoptowy, nasaczyc sokiem z ananasa, wylozyc czesc kremu, posypac czastkami swiezego ananasa i przykryc blatem kokosowym. Ponownie nasaczyc i powtorzyc kolejno wszystkie czynnosci az powstanie tort ;) Reszta kremu oblozyc tort, obsypac wiorkami, na torcie ulozyc plastry ananasa.

Ps. Kremu jest dosyc sporo, wiec moze zostac ze 3-4 lyzki

Smacznego :)


Tort Pina Colada





Prześlij komentarz

Printfriendly