piątek, 19 grudnia 2014

Korzenne babeczki z dzemem malinowym

Proste i szybkie babeczki w swiatecznym klimacie. Oczywiscie o smaku pierniczkow z dodatkiem malin :)


Korzenne babeczki z dzemem malinowym



Ciasto:

125 gram miekkiego masla
125 gram cukru
125 gram maki samorosnacej ( przepis na make znajdziecie tutaj )
2 jajka
2 lyzki mleka
2 lyzki kakao
2 lyzeczki przyprawy do piernikow

Dodatkowo:

dzem malinowy ( lub inny dowolny )
cukier puder do dekoracji

Polewa czekoladowa:

100 gram mlecznej czekolady
30 gram masla

Przygotowanie ciasta:

Jajka, mleko i maslo wyjac odpowiednio wczesniej z lodowki zeby osiagnely temperature pokojowa.

Make, kakao i przyprawy wymieszac i przesiac, odlozyc.
Maslo utrzec z cukrem na puszysta mase.
Dodac jedno jajko i dokladnie zmiksowac.
Dodac drugie jajko, ponownie zmiksowac.
Wsypac przesiana make z przyprawami i wymieszac calosc dokladnie szpatulka, juz nie miksowac.

Forme do babeczek wylozyc papilotkami. Nalozyc do wszystkich po pol lyzki ciasta.
Na ciasto nalozyc po 1 lyzeczce dzemu.
Rodzielic reszte ciasta na wierzch babeczek, tak zeby przykrylo dzem.

Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Babeczki wystudzic na kratce.

Przygotowanie polewy:

Czekolade polamac na kostkii razem z maslem rozpuscic w kapieli wodnej.

Ciepla nalozyc na ostudzone babeczki, w miare rowno rozsmarowac. Poczekac az zastygnie i udekorowac cukrem pudrem.

Ps. Jezeli chcecie przygotowac te pierniczkowe babeczki na swieta to mozecie upiec je juz teraz i nastepnie zamrozic. Osobiscie wole takie rozmrozone bo sa bardziej wilgotne ;)

Informacja dla mieszkajacych w NL ... szablony do dekoracji babeczek kupilam w AH.

Smacznego :)



Korzenne babeczki z dzemem malinowym





Prześlij komentarz

Printfriendly