sobota, 29 listopada 2014

Makaroniki z ganage z bialej czekolady i zurawinowa fruzelina z rozana nuta

Kolejna wariacja na temat makaronikow. Tym razem z kremem ganage z bialej czekolady i fruzelina z zurawiny z delikatna nuta rozy :)
Idealna kombinacja smakow na swieta ;)


Makaroniki z ganage z bialej czekolady i zurawinowa fruzelina z rozana nuta



Makaroniki z ganage z bialej czekolady i zurawinowa fruzelina z rozana nuta


Przepis na makaronikowe, migdalowe ciasteczka znajdziecie tutaj, do masy migdalowej dodalam czerwonego barwnika w zelu.

Ganage z bialej czekolady:

100 g bialej czekolady
50 ml smietany kremowki

Czekolade posiekac, smietane podgrzac zeby byla goraca ale nie zagotowac. Zalac posiekana czekolade, poczekac chwilke i wymieszac na gladka mase.
Gdy przestygnie owinac folia spozywcza i wstawic do lodowki na jakies 12 godzin.
Po tym czasie zmiksowac na puszysty krem.

Fruzelina z zurawiny:

250 gram swiezej lub mrozonej zurawiny ( rozmrozic )
3/4 szklanki cukru
1 lyzka soku z cytryny
1 listek zelatyny ( 2g )
1 lyzka wody rozanej ( opcjonalnie )

Zurawine zasypac cukrem i gotowac na malym ogniu az zmiekknie ( pusci sporo soku ).
Dodac sok z cytryny i przestudzic.
Zmiksowac w blenderze na puree.
Przetrzec przez sito.
Nastepnie ponownie podgrzac zeby byla goraca ale juz nie gotowac, dodac wode rozana i namoczona wczesniej w zimnej wodzie zelatyne ), dobrze wymieszac.
Zapakowac do sloiczka, przechowywac w lodowce. Do makaronikow bedziemy potrzebowali niewielka ilosc, reszte mozna zuzyc do czego tylko dusza zapragnie.

Czekoladowe ganage wyciskac na makaroniki za pomoca worka cukierniczego z koncowka wycieta w gwiazdke, pozostawiajac w srodku mala dziurke, dziurke uzupelnic fruzelina.

Smacznego :)

Prześlij komentarz

Printfriendly