sobota, 29 listopada 2014

Kruche ciasteczka z kandyzowanym imbirem

Uwielbiam imbir ... szczegolnie w okresie jesienno-zimowym. Polecam wiec pyszne, kruche, maslane ciasteczka z kandyzowanym imbirem. Krucha slodycz ze szczypta pikanterii :)

Przepis znalazlam tutaj


Kruche ciasteczka z kandyzowanym imbirem



Kruche ciasteczka z kandyzowanym imbirem



Skladniki:

200 g zimnego masla
140 g drobnego cukru
szczypta soli
250 g maki pszennej + do podsypania
1 jajko L
1 lyzka esencji waniliowej albo ziarenka z jednej laski wanilii

160 gram kandyzowanego imbiru

dodatkowo:
1 jajko do posmarowania
troche cukru do posypania

Imbir odsaczyc z syropu i pokroic na drobna kostke.
Maslo pokroic w kostke, dodac make, sol, cukier, wanilie i jajko i zagniesc jednolite ciasto.
Ciasto owinac folia spozywcza i wlozyc na godzine do lodowki.
Nastepnie wyrobic krotko jeszcze raz ( jezeli nadal mocno sie klei mozna podsypac je troche maka, byle nie za duzo ), rozwalkowac, powycinac ciasteczka.
Ciasteczka ulozyc na blasze wylozonej papierem do pieczenia, posmarowac jajkiem, na kazdym ciastku polozyc ok. lyzeczke posiekanego imbiru, posypac delikatnie cukrem.
Piec 15-17 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

*Wyszlo mi 15 sporych kwiatkow
* W oryginale zostal uzyty cukier typu ( witte basterd suiker ), niestety mysle, ze jest on dostepny tylko w Holandii, ale nie widze problemu zeby go zastapic zwyklym drobnym cukrem do wypiekow
* Kandyzowany imbir w Holandii kupuje w AH ( stoisko z rzeczami do wypiekow ), niestety znow nie wiem czy jest dostepny w Polsce, ale mam nadzieje, ze tak.

Smacznego :)
Prześlij komentarz

Printfriendly