sobota, 3 stycznia 2015

Oliebollen czyli holenderskie pączki :)

Nowy Rok 2015 przywitalismy tym razem w tradycji holenderskiej ;) Czyli wcinajac tradycyjne oliebollen :)


Tradycyjne Oliebollen


Oliebollen byly w Holandii juz w czasach gdy Holendrzy byli jeszcze Germanami. Niestety wtedy nie byly jeszcze one pieknymi, okraglymi paczusiami poniewaz byl tzw.deficyt na olej ;)
Zamiast wiec okraglutkich paczkow smazylo sie placki na oleju ( oliekoek ) czyli takie nasze racuchy. Placki te z koncem grudnia skladalo sie w ofierze zlowrogiej germanskiej bogini o imieniu  Perchta, ktora to wedlug wierzen rozplatywala swym mieczem brzuch napotkanego na swej drodze nieboraka. Krotko mowiac wierzono, ze gdy taki oto nieborak naje sie do syta tlustych plackow to miecz owej bogini zeslizgnie sie z tlustego brzuszyska co uratuje nieborakowi jego marny zywot ;)
W sredniowieczu paczki nadal byly plaskie ale zmienily jak by to powiedziec ... wiare :)
Oliebollen staly sie mianowicie uwienczeniem postu, ktory zaczynal sie 11 listopada w dzien sw. Marcina i trwaly do Wigilii Swiat Bozego Narodzenia.
W poznym sredniowieczu wsrod biedoty zaczela kwitnac tradycja obdarowywania sie paczkami w Nowy Rok.
Tak jak w XVII wieku nastal dla Holandii Zloty Wiek ( polepszyly sie warunki ekonomiczne glownie przez kolonializm,  rozkwitl handel ), tak i nastal zloty wiek dla paczkow :) Skonczyl sie deficyt na olej, przez co placki mogac sie w koncu do woli plawic w oleju zyskaly swoja nowa okraglutka forme ;)
W XIX w. oliebollen oficjalnie staly sie tradycyjnym przysmakiem noworocznym.

Oliebollen smakuja nieco inaczej niz nasze tradycyjne paczki, sa jakby mniej slodkie, za to z przeroznymi dodatkami, niemniej nie jest latwo im sie oprzec mijajac zima na ulicach liczne i pachnace kramy ;)


Typowy holenderski kram z pysznymi oliebollen :)


Tradycyjne oliebollen ( przepis podstawowy ):

500 gram maki pszennej
7 gram drozdzy instant
8 gram cukru waniliowego ( dalam 16 g. )
1 jajko ( rozbeltane )
500 ml mleka w temp. pokojowej

Skorka otarta z 1 sparzonej i wyszorowanej cytryny
1 jablko ( zlota reneta ) pokrojone w drobna kostke
100 gram rodzynek
100 gram koryntek ***
1 lyzeczka soli

Dodatkowo:

cukier puder do posypania
swiezy olej do frytownicy

Jablko, rodzynki, kortynki, skorke z cytryny i sol wymieszac w misce z 2-3 lyzkami maki.
Reszte maki wsypac do duzej miski i wymieszac z drozdzami i cukrem waniliowym.
Dodac rozbeltane jajko, mleko i zmiksowac mikserem na gladkie ciasto.
Wsypac rodzynkowa mieszanke i wymieszac ( juz nie miksowac ) na gladka mase.
Miske przykryc czysta sciereczka i odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia. Ciasto powinno podwoic swoja objetosc.
W zrodle z ktorego korzystalam byla mowa o jakis 2 godzinach u mnie potrwalo to nieco dluzej, ponad 3 godz. ( moze bylo jednak za chlodno ;) ...
Gdy ciasto pieknie juz wyrosnie rozgrzac olej do 175 stopni ( moze byc frytownica lub zwyczajny szeroki garnek z grubym dnem ) ***
Paczki smazymy maksymalnie po 5-6 sztuk kladac na olej najlepiej lyzka do lodow.
Lyzke zanurzamy w goracym oleju, nabieramy ciasto, ponownie zanurzamy w oleju i wyciskamy paczka :)
Czas smazenia to jakies 5 min. w polowie tego czasu paczek powinien wywinac koziolka i sam obrocic sie na druga strone, jesli jednak tego nie zrobi pomozmy mu drewniana lyzka.
Gotowe oliebollen wykladamy na papierowy recznik zeby je nieco odtluscic.
Posypac obficie cukrem pudrem i spalaszowac ze smakiem ;)


Najlepiej smakuja zrobione i zjedzone tego samego dnia ;)
*** koryntki ( male, ciemne rodzynki ze szczepu Korinthiaki, kraj pochodzenia Kalifornia, Australia, Grecja, RPA )
*** smazylam w garnku, bez termometru, na oko ... nie za maly, nie za duzy gaz, dobrze rozgrzac olej, gdy wrzucimy paczki olej powinien ladnie bulgotac, a paczki rownomiernie sie smazyc ... idzie wyczuc ;)

Smacznego :)



Tradycyjne oliebollen

Tradycyjne oliebollen

Oliebol ... Holenderska tradycja Noworoczna ...

Zrodlo, z ktorego korzystalam do opisania historii oliebollen znajdziecie tutaj.
Wykorzystalam przepis znaleziony i wydarty kiedys z gazetki, niestety nie pamietam jakiej ... ;)

O i jeszcze link do filmiku udostepniony przez pania Wande :) Dziekuje !!! Krok po kroku pokazane jak przygotowac prawidlowo ciasto na oliebollen. Filmik tutaj.


Prześlij komentarz

Printfriendly