niedziela, 16 listopada 2014

Dyniowe babeczki z korzenna nuta i kremem cheese

Lubimy dynie ??? Oj lubimy i to bardzo !!!
Tym razem pyszniutkie, kremowe babeczki z dynia, przyprawami korzennymi i serkowym kremem cheese ( z serka Philadelphia ).


Dyniowe babeczki z korzenna nuta i kremem cheese w wersji Halloween



Dyniowe babeczki z korzenna nuta i kremem cheese



Do przygotowania babeczek potrzebna jest korzenna przyprawa do dyniowych wypiekow tzw. Pumpkin Spice.

Pumpkin Spice:

3 lyzki mielonego cynamonu
2 lyzeczki imbiru w proszku
2 lyzeczki galki muszkatolowej
1,5 lyzeczki zmielonych gozdzikow
1,5 lyzeczki ziela angielskiego w proszku

Mieszamy i przechowujemy w zamknietym sloiczku.

Babeczki ( 12 sztuk ):

1/5 kg dyni
150 gram miekkiego masla
150 gram drobnego cukru do wypiekow
2 jajka L
150 gram maki samorosnacej ( jak przygotowac taka make znajdziecie tutaj )
1 lyzeczka mieszanki korzennej ( Pumpkin Spice )

Dynie myjemy, kroimy na mniejsze kawalki ( oczyszczamy z pestek ), wkladamy do zaroodpornego naczynia, przykrywamy folia aluminiowa i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez jakas godzine, do miekkosci.
Gdy ostygnie oddzielamy miazsz od skorki i miksujemy na puree.

Maslo ubijamy dobrze z cukrem na biala, puszysta mase.
Dodajemy 1 jajko, miksujemy.
Dodajemy nastepne jajko, miksujemy.
Dodajemy make wymieszana z przyprawami i puree z dyni i krotko miksujemy, tylko do momentu az skladniki dobrze sie polacza.

Ciasto wykladamy do formy na muffinki wylozonej papierowymi papilotkami.

Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.

Cream cheese ( krem serkowy ):

100 gram serka Philadelphia
100 gram miekkiego masla
3 lyzki cukru pudru
1 pelna lyzeczka pasty z kandyzowanej skorki pomaranczy, przepis znajdziecie tutaj

Maslo zmiksowac z cukrem na puszysta mase. Dodac serek i skorke z pomaranczy, zmiksowac.
Przelozyc do rekawa cukierniczego i ozdobic ostudzone babeczki.
Do dekoracji uzylam orzechow pekan.

Na babeczki w wersji Halloween:

130 gram  miekkiego masla
130 gram serka Philadelphia
4 lyzki cukru pudru
1 lyzeczka pasty z kandyzowanej pomaranczy

- troche masy cukrowej w kolorze pomaranczowym
- troche masy cukrowej w kolorze zielonym

Krem przygotowac jak wyzej.
W kazdej babeczce zrobic lyzeczka dziurke.
Dziurke napelnic kremem, wierzch babeczki rowniez posmarowac kremem.
Z pomaranczowej masy cukrowej powycinac kolka wielkosci powierzchni babeczek.
Kolka przykleic na wierzch babeczek, mozna porobic rowki patyczkiem, nadajac im ksztalt dyni ( jak na zdjeciu ). Z zielonej masy cukrowej zrobic ogonki dyni.
Uzylam czerwonego i oliwkowego barwnika w proszku do pocieniowania, zeby nadac im nieco glebi ;)

Smacznego :)



Dyniowe babeczki z korzenna nuta i kremem cheese w wersji Halloween

Dyniowe babeczki z korzenna nuta i kremem cheese w wersji Halloween

Dyniowe babeczki z korzenna nuta i kremem cheese





Prześlij komentarz

Printfriendly