niedziela, 16 listopada 2014

Cytrynowe babeczki z lemon curd i ricotta

Jakis czas temu wstawilam przepis na cytrynowa babke z serkiem ricotta, lemon curd i jagodami ... tym razem proponuje ten sam przepis ale w nieco innym wydaniu.
Babeczki z lemon curd i ricotta ... delikatne, cytrynowe i kremowe :)
Dodatkowo lubie w nich to, ze idealnie nadaja sie do pieczenia w ozdobnych foremkach ... ladnie trzymaja ksztalt i latwo daja sie wyciagnac z formy po upieczeniu.
Do babeczek mozna dodac oczywiscie jagody lub borowki amerykanskie, jak w przepisie na babke ( 150 gram ), ja tym razem zrobilam bez.

* Przepis na lemon curd znajdziecie tutaj ( w Holandii do kupienia np. w AH ).

* W przepisie uzylam maki samorosnacej, jak przygotowac taka make znajdziecie tutaj.



Cytrynowe babeczki z lemon curd i serkiem ricotta


Babeczki:

250 gram maki samorosnacej
130 gram miekkiego masla
50 gram cukru
1 jajko
5 lyzek lemon curd
250 gram serka ricotta

Foremki do babeczek wysmarowac roztopionym maslem.

Maslo, cukier i lemon curd zmiksowac na puszysta mase.
Dodac jajko, zmiksowac.
Dodac ricotte, zmiksowac.
Make dodac w 2 lub 3 partiach ( juz nie miksowac ), wymieszac delikatnie szpatulka.
Ciasto rozdzielic do foremek ( nakladamy do 3/4 wysokosci ), wyrownac.
Piec 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Dlugosc pieczenia jest zalezna od wielkosci foremek jakich uzyjemy.

Smacznego :)


Prześlij komentarz

Printfriendly