sobota, 20 września 2014

Makaroniki z mango curd

Cudowne, slodkie makaroniki z przepysznym, orzezwiajacym kremem z mango. Krem to wlasciwie curd zrobiony z mango zageszczony dla lepszej konsystencji maka ziemniaczana czyli tak wlasciwie taki nasz kisiel/budyn. Owoce oczywiscie mozna wybrac dowolne. Na blogu polecam jeszcze przepisy na Lemon curd i Orange curd.

Przepis na wykonanie makaronikowych ciasteczek bazy znajdziecie tutaj.


Makaroniki z kremem z mango curd




Krem z mango:

250 gram dojrzalego mango ( uzylam mrozonego )
szczypta soli
sok z pol cytryny
1/4 szklanki cukru
2 lyzeczki maki ziemniaczanej
3 zoltka
50 gram masla w temperaturze pokojowej

Mango rozmrozic i zmiksowac na puree.
Wymieszac w niewielkim rondelku razem z cukrem, zoltkami, szczypta soli i sokiem z cytryny.
Podgrzewac na malym gazie caly czas mieszajac do momentu "przed zagotowania", zdjac z gazu, dodac make ziemniaczana rozmieszana w odrobinie zimnej wody.
Wymieszac, postawic na gaz i gotowac mieszajac az zgestnieje.
Zdjac z gazu, dodac maslo i dobrze wymieszac.
Przelozyc do miseczki, przykryc folia spozywcza. Przechowywac w lodowce.

Tip! Makaroniki wole posmarowac kremem tak co najmniej 2 godziny przed spozyciem, wtedy fajnie zmiekna ale ciagle nie traca na chrupkosci. Smaruje kremem i przechowuje w lodowce.


Makaroniki z kremem z mango curd




Prześlij komentarz

Printfriendly