sobota, 4 października 2014

Pandan chiffon cake

Pandan chiffon cake to ciasto szyfonowe i w pelni zasluguje na swoja nazwe. Jest to najdelikatniejsze ciasto jakie dotychczas jadlam, niesamowicie lekkie,  jak chmurka. Przy tym jednak wilgotne. Przepieknie pachnie podczas pieczenia. A juz gotowe podczas krojenia wydaje z siebie delikatne psssssssyt ;)
Pochodzi z Malezji a swoj zielonkawy kolor zawdziecza sokowi z lisci pandanowca.
Sok mozna przygotowac samemu mielac liscie z mlekiem kokosowym ale mozna tez isc na latwizne i kupic gotowa paste. Ja poszlam na latwizne ;)
U mnie znalazlam ja w sklepie ze wschodnia zywnoscia.

Ciasto to wymaga jednak trzymania sie kilku regul, ktore nalezy przestrzegac. Postaram sie je jak najdokladniej opisac.

Tutaj mozecie obejrzec filmik, ktory przyblizy wam nieco temat wykonania ciasta. Ciasto jest tam wykonywane od podstaw z lisci, ja jak juz wspomnialam zastapie liscie gotowa pasta.

Wykorzystalam ten przepis.



Pandan chiffon cake czyli Szyfonowe ciasto z pandanowca




Pandan chiffon cake czyli Szyfonowe ciasto z pandanowca



Ciasto:

6 zoltek
120 gram maki pszennej
30 gram mazeiny ( skrobia kukurydziana )
1 lyzeczka proszku do pieczenia
80 gram drobnego cukru
150 ml gestego mleka kokosowego ( mleko kokosowe do deserow )
80 ml oleju slonecznikowego
1 cukier wanilinowy lub lyzeczka esencji waniliowej
szczypta soli
1 lyzeczka pasty pandan

Piana z bialek:

6 bialek
80 gram cukru
duza szczypta soli

Make, sol, mazeine i proszek wymieszac i przesiac, odlozyc.
Zoltka ubic z cukrem na kogel mogel.
Dodac mleko kokosowe, olej, wanilie, paste z pandanowca i zmiksowac.
Make dodac na trzy razy i za kazdym razem delikatnie wymieszac szpatulka.

Bialka zacznij ubijac, w momencie gdy wytworzy sie pierwsza piana, taka o duzych jeszcze oczkach dodaj sol. Ubij je calkiem na sztywno.
Gdy juz beda sztywne zacznij dodawac cukier, po trochu i nadal ubijaj.
Gotowe bialka dodaj w 2 lub 3 partiach do ciasta i delikatnie wymieszaj szpatulka.

Gotowe ciasto przekladamy do okraglej formy z kominem 25 cm. ( Musi byc z kominem ! )
Najlepiej jak forma jest prosta ( z formy ze wzorkami trudniej wyjac upieczone ciasto ).
Uzylam glebokiej, prostej formy 26 cm. Zamiast komina wstawilam prosty, waski sloik ( otworem do gory ).
Formy nie smarujemy ani nie wykladamy papierem !!!
Gdy juz przelozymy ciasto do formy, bierzemy noz i "przecinamy" je kilka razy, w ten sposob zamieszamy je delikatnie pozbywajac sie babelkow powietrza.
Pieczemy jakies 50 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Na koniec mozemy sprawdzic patyczkiem czy juz jest upieczone.

* Nad ciastem klade kratke na ktorej umieszczam arkusz papieru do pieczenia, zapobiega to zbytniemu przyrumienieniu.

Upieczone ciasto wyjmujemy od razu z piekarnika, odwracamy "do gory nogami" i tak pozostawiamy do ostudzenia. Mozna zatknac komin na szklana butelke, albo ulozyc forme na kratce ... Wazne zeby pomiedzy ciastem a blatem stolu byla cyrkulacja powietrza.


Smacznego :)



Pandan chiffon cake ... Szyfonowe ciasto z pandanowca


Pasta pandan



Prześlij komentarz

Printfriendly