czwartek, 11 września 2014

Makaroniki z kremem malinowym i nuta rozy

Francuskie makaroniki z malinowym kremem i nutka rozy.
Przepis na makaroniki i opis ich wykonania znajdziecie tutaj.


Francuskie makaroniki z malinowym kremem i nutka rozy

Krem:

150 gram serka mascarpone
80 gram malin ( moga byc mrozone )
1-2 lyzki cukru
1 lyzka soku z cytryny
2 lyzki wody
1 lyzka wody rozanej
1 listek zelatyny ( tj. 2 gramy )

Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie.
Maliny z cukrem wlozyc do nieduzego garnczka. Dodac sok z cytryny i wode. Podgrzac az puszcza sok ale nie gotowac.
Przecedzic przez sitko.
Dodac wode rozana, wymieszac.
Dodac namoczona i odcisnieta zelatyne i dokladnie wymieszac.
Odstawic az przestygnie i wymieszac dokladnie z serkiem mascarpone.

Gotowy krem przechowywac w lodowce. Jezeli zbyt mocno nam stezeje co utrudnia przelozenie makaronikow to mozemy go powtornie zmiksowac lub wlozyc doslownie na pare sekund do mikrofali i ponownie wymieszac.

*** Jest to ilosc na mniej wiecej 18 makaronikow.

Smacznego :)

Prześlij komentarz

Printfriendly