sobota, 30 sierpnia 2014

Cytrynowa babka z ricotta i jagodami

Bardzo smaczna, kremowa babka. Ser ricotta nadaje jej kremowa konsystencje a lemon curd delikatny, cytrynowy posmak. Reszty dopelniaja oczywiscie jagody :)
Poza sezonem zamiast jagod mozna uzyc borowke amerykanska, uwierzcie, ze tez bedzie smacznie :) Lemon curd mozna wlasciwie kupic, w Holandii np. w AH znajdziecie go na stoisku z dzemami, niestety nie wiem jak w Polsce ...
Ale nie ma to jak taki wlasny, domowy :) Przepis znajdziecie tutaj domowy lemon curd


Babka z ricotta, lemon curd i jagodami


Ciasto:

250 gram maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody
duza szczypta soli
1 jajko L
130 gram masla w temperaturze pokojowej
50 gram drobnego cukru do wypiekow
5 lyzek lemon curd
250 gram sera ricotta
150 gram jagod ( moga byc zamrozone )

* cukier puder do dekoracji

Make, proszek, sode i sol wymieszac i przesiac.
Miekkie maslo utrzec mikserem z cukrem i lemon curd na puszysta gladka mase.
Dodac jajko, zmiksowac.
Dodac ricotte, zmiksowac.
Make do masy dodawac partiami i delikatnie wymieszac.
Ciasto jest dosyc geste.
Dodac jagody ( jezeli sa zamrozone to nie rozmrazac ), delikatnie wymieszac z ciastem.
Forme do babki ( 20-25 cm) wysmarowac dokladnie roztopionym maslem, obsypac maka, wytrzepac z nadmiaru.
Wlozyc ciasto, delikatnie wyrownac lyzka.
Piec ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
Przed wyjeciem sprawdzic patyczkiem do szaszlykow czy babka jest sucha w srodku.
Wyjac babke z piekarnika, pozostawic na chwile w formie zeby nieco ostygla, nastepnie wylozyc babke z formy na kratke i pozostawic do calkowitego ostygniecia.
Przed podaniem posypac cukrem pudrem.

Smacznego :)


Babka z ricotta, lemon curd i jagodami
Prześlij komentarz

Printfriendly