piątek, 29 sierpnia 2014

Lemon curd

Lemon curd czyli cudowny krem cytrynowy, mozna kupic gotowy w sloiczku ale nie ma to jak ten domowy, zrobiony wlasnorecznie ... :)
Lemon curd uzywam dosyc czesto ... dodajac do wypiekow albo chociazby do nalesnikow czy tostow ... a z serka mascarpone z dodadkiem tylko lemon curd mozna zrobic latwy i naprawde pyszny krem do tortow czy innych wypiekow ...


Lemon curd ... domowy krem cytrynowy


Lemon curd:

2 cytryny
2 jajka
1 lub 2 zoltka
200 gram cukru
125 gram masla w temperaturze pokojowej ( niesolonego )

Cytryne umyc i wyparzyc, zetrzec skorke ( bez bialej czesci, biala czesc nadaje goryczy ).
Lemon curd mozemy przyrzadzic w rondelku bezposrednio na gazie lub w kapieli wodnej.
Jesli wybieramy metode rondelkowa to bierzemy maly garnczek z grubym dnem w ktorym nastepnie musimy rozbeltac na jednolita mase ( najlepiej trzepaczka ) jajka i zoltka z cukrem, skorka i sokiem z cytryny.
Podgrzewamy mieszajac na malym gazie az bedzie gorace i dodajemy maslo, mieszamy.
Nadal podgrzewamy mieszajac do momentu az krem zrobi sie gladki i zgestnieje ( konsystencja jogurtu ), pilnujemy jednak zeby masa sie nie gotowala, bo jajka sie zetna.
Krem mozna przecedzic przez sitko, wtedy ma bardziej delikatna konsystencje.
Gotowy, goracy krem przekladamy do wyparzonego sloiczka, ktory po wystygnieciu przechowujemy w lodowce ( ok. 2 tygodnie ).

Smacznego :)
Prześlij komentarz

Printfriendly