piątek, 27 czerwca 2014

Tarta z rabarbarem a`la creme brulee

Te tarte polecam szczegolnie tym, ktorzy lubia zdecydowane smaki ... Ja lubie i powiem szczerze, ze mnie mocno urzekla ... kwasny rabarbar, slodki krem, kruchy delikatny spod ... eksplozja smaku ... juz nie ma, a ja znow mam na nia ochote ... ;)

W necie trafilam na filmik gdzie pewien "bardzo duzo mowiacy pan" pokazuje jak zrobic tarte brulee z jabkami tutaj ... kruchy spod do tarty zrobilam z wlasnego ulubionego przepisu.
Sama nazwalam ja A`la Creme Brulee poniewaz krem zageszcza sie w tym przepisie skrobia, czego w oryginalnym przepisie na creme brulee sie nie robi. Bardziej przypomina mi to zapiekany krem patissiere, jesli chodzi o konsystencje, bo smakowo roznica jest raczej niewielka. 
Tarta jest wykonczona skarmelizowanym cukrem trzcinowym, wiec przymknijmy oko na nazwe i rozkoszujmy sie smakiem ;)


Tarta creme brulee z rabarbarem


Przygotowanie rabarbaru:

3-4 lodygi rabarbaru ( jesli nie sa bardzo grube, jesli tak to przeciac wzdloz na cztery )
3-4 lyzki cukru trzcinowego

Rabarbar obrac, pokroic na kilkucentymetrowe kawalki, ulozyc w naczyniu zaroodpornym, posypac cukrem trzcinowym i wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, zapiekac 20 minut. Wyjac, odsaczyc z soku na sitku.

Ciasto kruche:

200 gram maki pszennej
100 gram zimnego masla
szczypta soli
1 lyzeczka cukru
1 zoltko L
2 lyzki zimnej wody

Maslo pokroic na kostke, wymieszac ze soba wszystkie skladniki i zagniesc gladkie ciasto, zawinac w folie spozywcza i wlozyc do lodowki na ok. 1 godz.
Okragla forme o srednicy 23-24 cm, lub forme do tarty wysmarowac roztopionym maslem.
Wyjac schlodzone ciasto, rozwalkowac je pomiedzy dwoma kawalkami folii spozywczej i wykleic nim forme formujac spod. Ciasto powinno dobrze przylegac do formy.
Zawinac w folie i wstawic ponownie do lodowki na ok.10-15 minut.
Wyjac, ponakluwac ciasto widelcem, przykryc arkuszem papieru do pieczenia, obciazyc kulkami ceramicznymi albo np. ryzem i wstawic do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec przez 15 minut, wyjac z piekarnika, zdjac papier z obciazeniem i wstawic ponownie do piekarnika na kolejne 15 minut. Ciasto powinno zrobic sie lekko zlote.

Krem:

1/2 litra pelnego mleka
1 laska wanilii
150 gram cukru
5 zoltek
10 gram mazeiny ( skrobia kukurydziana, moze tez byc skrobia ziemniaczana lub zwykla maka pszenna )

Wanilie rozciac wzdloz, wydrazyc ziarenka, wrzucic razem z laska do mleka, dodac polowe cukru i doprowadzic do wrzenia na malym ogniu.
W misce wymieszac zoltka z reszta cukru i skrobia.
Zagotowane mleko wlewac cienkim strumieniem do zoltek, caly czas mieszajac.
Calosc przelac przez sitko do garnka i gotowac na bardzo malym ogniu caly czas mieszajac przez jakies 10 minut. Krem nieco zgestnieje i powinien sie zagotowac, tzn. zaczac pyrkac ;)

Ostatni etap:

Na kruchym, podpieczonym spodzie ulozyc kolo siebie odsaczony rabarbar ( kilka paskow zostawic do dekoracji ). Wylac na to krem, na wierzch polozyc reszte rabarbaru. Tarte zapiekac przez 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.
Wyjac, wystudzic i wstawic do lodowki na kilka godzin.
Przed podaniem posypac cukrem trzcinowym i skarmelizowac palnikiem.

Slodko-Kwasnego Smacznego ;)


Tarta creme brulee z rabarbarem

Tarta creme brulee z rabarbarem






Rabarbalove
Prześlij komentarz

Printfriendly