sobota, 28 czerwca 2014

Sorbet truskawkowo-rabarbarowy

Mrozony, domowy sorbet truskawkowo-rabarbarowy z nutka imbiru. Bez konserwantow, bez wody, bez sztucznych wspomagaczy i barwnikow ... Samo zdrowie :) Poza tym nie za slodki, nie za kwasny, orzezwiajacy ... w sam raz ... podobno rewelacja ;)


Sorbet truskawkowo-rabarbarowy


Skladniki:

200 gram truskawek
200 gram rabarbaru
1/2 lyzeczki imbiru w proszku lub kawalek swiezego startego
5 lyzek cukru trzcinowego +/-

Rabarbar umyc, obrac pokroic na niewielkie kawalki, wlozyc do naczynia zaroodpornego, posypac 2 lyzkami cukru i zapiekac 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
W tym czasie zmiksowac truskawki z reszta cukru.
Wyjac upieczony rabarbar, przestudzic, wlozyc do blendera razem z powstalym sokiem i rowniez zmiksowac.
Zmiksowany rabarbar mozna przetrzec przez sitko ale wg. mnie nie ma takiej potrzeby.
Wymieszac z truskawkami, dodac imbir, wymieszac i sprobowac czy jest wystarczajaco cukru ;)
Rozlac do pojemnikow i mrozic przez kilka godzin.

Smacznego :)


Sorbet truskawkowo-rabarbarowy

Prześlij komentarz

Printfriendly