poniedziałek, 30 czerwca 2014

Mini Pavlove z rabarbarowym musem

Normalnie Pavlove-Love ;)
Nastepny przysmaczek dla wielbicieli rabarbaru. Gdy bylam mala u mamy w ogrodku rosl olbrzymi rabarbar, wtedy znalam tylko jeden sposob jego konsumpcji czyli maczany w cukrze ;) Aaa byl jeszcze kompot, ale za tym juz nie przepadalam. Potem doroslam, wyprowadzilam sie i rabarbar na jakis czas ( dlugi czas ) zapadl w moim zyciu w zapomnienie. Jakos rok temu nagle powrocil ;) Pojawil sie kilka razy w menu, ale to w tym roku nastapila jego pelna reaktywacja.
Slodka beza z krucha skorupka i piankowym wnetrzem ... Delikatna rabarbarowa pianka i karmelizowany rabarbar ... Ten deser uwazam za jeden z tych szczegolnie udanych deserow ... Zapraszam :)



Mini Pavlove z rabarbarowym musem


Mini Pavlove ( 9 sztuk ):

4 bialka L
szczypta soli
250 gram drobnego cukru
1 lyzeczka skrobi ziemniaczanej
1 lyzeczka soku z cytryny ( opcjonalnie )

Bialka z sola ubic na sztywno. Ciagle ubijajac dodawac cukier ( po lyzce ), na koniec dodac skrobie ziemniaczana i jeszcze raz zmiksowac.
Duza blache wylozyc papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzac do 100 stopni z termoobiegiem.
Lyzka uformowac na blasze 9 bez z malym wglebieniem w srodku ( tak jak na zdjeciu ).




Piec przez poltora do 2 godz. az bezy beda dostatecznie suche tzn. z latwoscia oderwie sie je od papieru.
Zostawic w zamknietym piekarniku do ostudzenia.
Potem bezy mozna przechowywac w zamknietym pojemniku.

Mus rabarbarowy:

200 gram rabarbaru
2 lyzki + 2 lyzki cukru
2 listki zelatyny
250 ml smietany kremowki

Rabarbar umyc, oczyscic, pokroic na mniejsze kawalki i wlozyc do naczynia zaroodpornego, posypac dwoma lyzkami cukru.
Zapiec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie.
Wyjac, przestudzic, przelozyc do blendera, dodac pozostaly cukier i zmiksowac na gladkie puree.
Przelozyc do malego garnczka, podgrzac ale nie gotowac, zdjac z ognia. dodac odcisnieta zelatyne i dokladnie wymieszac. Odstawic do calkowitego ostygniecia ( ale pilnowac zeby masa sie nie sciela ).

Gdy rabarbar juz bedzie zimny, wyjac smietane z lodowki i ubic na sztywno.
Lyzke ubitej smietany dodac do rabarbaru, wymieszac. Dodac reszte smietany i dokladnie wymieszac calosc. Dokladnie ale delikatnie zeby mus nie opadl.
Przykyc folia i wstawic do lodowki zeby stezal.

Karmelizowany rabarbar:

Kawalek rabarbaru, umyc, oczyscic z wlokien i pokroic na 1 cm plastry.
Na malej patelni, na srednim gazie rozpuscic 3 lyzki cukru z jedna lyzka wody, nie mieszac.
Poczekac az nabierze delikatnie brazowego koloru i dodac lyzeczke masla, rozpuscic i wrzucic pokrojony rabarbar.
Karmel w tym momencie stanie sie lepki i gesty.Tu juz mozna mieszac ;) Ale delikatnie ;)
Zmniejszyc gaz i gotowac jeszcze przez doslownie 2 minutki az spowrotem sie rozpusci a rabarbar delikatnie zmieknie.

Bezy dekorowac musem i rabarbarem przed podaniem.

Smacznego :)


Mini Pavlove z rabarbarowym musem


Prześlij komentarz

Printfriendly