czwartek, 21 sierpnia 2014

Kruche ciasteczka cytrynowo tymiankowe

Idealnie kruche, wyraznie cytrynowe z nuta tymianku ... w dodatku na slodko ;)
No i oczywiscie ten cudowny przepis pochodzi z programu "Na slodko", prowadzonego przez Anne Olson, ktorej jestem wierna fanka ;)
Czekaly na swoja kolej dlugi, dlugi czas, az do momentu gdy mialam w domu nadmiar tymianku i zapas cytryny i zadnego pomyslu "Co by tu upiec" ... Wtedy sobie o nich przypomnialam ;)
Nie zaluje i tym ciasteczkom mowie TAK! Sa calkowicie w moim guscie :)


Kruche ciasteczka cytrynowo tymiankowe


Skladniki:

3 1/4 szkl maki pszennej
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/4 lyzeczki soli
250 gram miekkiego masla
1 1/3 szkl cukru ( ciut zmniejszylam - u A.Olson bylo poltora szkl. )
1 duze jajko
1 lyzka tartego korzenia imbiru lub ok. 1 lyzeczka imbiru w proszku
2 lyzki swezego tymianku ( samych listkow )
skorka otarta z 2 srednich cytryn ( umytych i sparzonych )
2 lyzki soku z cytryny

* troche mleka do posmarowania ciastek przed pieczeniem

Make wymieszac z proszkiem do pieczenia i sola, przesiac.
Dodac tymianek i wymieszac.
Maslo, cukier, skorke z cytryny i imbir utrzec mikserem na puszysta mase.
Dodac jajko, sok z cytryny i wymieszac ( lyzka ).
Dodac make, wymieszac a nastepnie zagniesc ciasto, az stanie sie jednolite.
Podzielic na 3 lub 4 czesci. Z kazdej uformowac rowny walek o srednicy 4 cm.
Walki zawinac w folie spozywcza i wlozyc do lodowki na minimum 2 godz.

Po tym czasie wyjac jeden walek ( reszta powinna oczekiwac na swoja kolej w chlodzie ;),
pokroic go ostrym nozem na plasterki o grubosci 1 cm.
Ciasteczka ulozyc na blaszke wylozona papierem do pieczenia zachowujac niewielkie odstepy ( rosna troche, ale nie bardzo duzo ), popedzlowac mlekiem.
Piec ok.12-15 min. w piekarniku nagrzanym do 175 stopni az zezloca sie brzegi.

* Wyszlo ok. 80 ciasteczek

*** Anna Olson dodatkowo poleca je z dojrzalym serem cheddar i miodem tymiankowym.
Jeszcze tej wersji nie probowalam, ale pewnie i nie omieszkam sprobowac ;) Miod tymiankowy mozna kupic, ale dlaczego by nie sprobowac zrobic go samemu ...

Miod tymiankowy:

1 szkl plynnego miodu wielokwiatowego
1 peczek tymianku

Tymianek umyc i osuszyc, zanurzyc w miodzie i podgrzewac na malym ogniu przez 20 minut. Nastepnie odstawic na godzine, zeby smaki sie polaczyly. Przecedzic przez sitko.


Smacznego :)


Kruche ciasteczka cytrynowo tymiankowe


Prześlij komentarz

Printfriendly