Wedlug mnie nie ma co tu dyskutowac i porownywac .. Pomimo, ze skladniki i sposob przygotowania jest nieco podobny to sa to dwa rozne kremy, dwa rozne swiaty i dwa rozne smaki ... Obydwa wspaniale ;)
Krem Katalonski |
Krem zaskoczyl mnie swoja lekkoscia a delikatna nuta cynamonu i skorki cytryny dodaje mu niepowtarzalnego charakteru, no i ta gorna warstewka karmelu ...
Przepis wygrzebalam na przypadkowo trafionej hiszpanskiej stronie, niestety mi uciekla i nie moge jej ponownie znalezc, wiec nie moge podac zrodla. Krem przygotowalam wg. podanego tam przepisu, zmienilam za to spod na bardziej kruchy .. idealnie wspolgra ;)
Bardzo polecam :)
Skladniki:
Spod:
180 gram pelnoziarnistych herbatnikow digestive
80 roztopionego masla
Krem:
1 litr pelnego mleka
125 gram cukru
2 laski cynamonu
8 zoltek ( uzylam L )
50 gram mazeiny ( skrobia kukurydziana, ewentualnie mozna dac ziemniaczana )
skorka otarta z jednej duzej cytryny ( najlepiej biologicznej, jak nie to sparzonej i wyszorowanej ) ( mozna tez dodac skorke z 1 pomaranczy ale niekoniecznie )
6 platkow zelatyny
+ kilka lyzeczek cukru trzcinowego do skarmelizowania
Przygotowanie:
Spod okraglej formy ( 19-20 cm ) wylozyc papierem do pieczenia.
Herbatniki zmielic w blenderze na piasek, wymieszac ze stopionym maslem, wsypac do formy i ugniesc lyzka rowny spod.
Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec przez jakies 10-12 minut.
Odstawic do calkowitego ostygniecia.
Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie.
Mleko wlac do garnka, wrzucic do niego laski cynamonu, dodac otarta skorke z cytryny i polowe cukru.
Odstawic na kilka minut.
Nastepnie zagotowac na malutkim gazie ( zeby nabralo jak najwiecej aromatu ).
W tym czasie utrzec zoltka z pozostalym cukrem i mazeina na puszysta mase.
Zagotowane, gorace mleko przecedzic przez sitko i nastepnie wlewac je cienkim strumieniem do ubitych zoltek, caly czas mieszajac!
Calosc przelac spowrotem do garnka i mieszajac podgrzewac do momentu az stezeje i dopiero zacznie pyrkac .. Nie gotowac !!
Na koniec dodac odcisnieta zelatyne i dokladnie wymieszac.
Gotowy krem wylac na podpieczony spod, odczekac chwile az nieco przestygnie i okryc folia spozywcza, folia powinna dotykac powierzchnie kremu ( zapobiega to powstawaniu kozycha ). Zostawic tak krem do calkowitego ostudzenia a nastepnie wlozyc do lodowki na kilka godzin, najlepiej na cala noc.
Przed podaniem odciac delikatnie od formy, przelozyc na patere, posypac kilkoma lyzkami cukru trzcinowego i skarmelizowac palnikiem.
Zamiast karmelu mozna podac z kawowa galaretka.
Rowniez forma podania moze byc inna .. krem mozna podzielic pomiedzy salaterki ( bez ciasteczkowego spodu ).
* przy tym wykonaniu uzylam nieco mniejszej ilosci skladnikow, poniewaz nie bylam pewna ile wejdzie mi do formy, dlatego na zdjeciu krem jest nieco nizszy niz powinnien.
Smacznego :)
Krem Katalonski |
Krem Katalonski |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz