poniedziałek, 12 maja 2014

Zapiekany kogel mogel

Prosty deserek. Wszystkim tak dobrze znany kogel mogel w troche innym wydaniu. Kogel Mogel zapieczony w piekarniku zmienia nieco swoje oblicze ;) Pod pieknie zapieczona delikatna skorupka tworzy sie owocowy sos. Idealny by zaspokoic potrzebe slodkiego potwora, ktory czasami nas dopada a w domu nie mamy zbyt wiele ;)

Zapiekany kogel mogel


Na 2 spore porcje:

4 zoltka
4 lyzki cukru
1 lyzeczka esencji waniliowej
2 garscie dowolnych owocow ( raczej miekkich nie twardych jak np. jablka ) u mnie truskawki i borowki

Owoce myjemy, osuszamy i rozkladamy do zaroodpornych kokilek.
Zoltka z cukrem i esencja waniliowa ubijamy na puszysty kogel mogel.
Zalewamy owoce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.

Gotowe :) Podajemy na cieplo. Mozna podac z lodami lub spalaszowac same, ja tym razem posypalam uprazonymi platkami migdalow.

Smacznego :)
Prześlij komentarz

Printfriendly