Kokos, mus z bialej i mlecznej czekolady jakze proste i smaczne polaczenie.
Tartinki kokosowe z czekoladowym musem |
Skladniki na 8 tartinek:
100 gram wiorek kokosowych
3 bialka ( z jajek L )
Forme na mufinki smarujemy olejem*.
Piekarnik rorgrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem*.
Wiorki mieszamy z bialkami na klejaca papke.
Papka wyklejamy forme, formujac spody do babeczek.
Pieczemy 10 minut.
Zostawiamy do przestygniecia w wylaczonym i uchylonym piekarniku.
Delikatnie wyjmujemy z formy.
*** Powinien to byc olej ( nie maslo ) i termoobieg, poniewaz kiedys sprobowalam z maslem i na zwyklym piekarniku i ledwo udalo mi sie uratowac blache. Babeczki koszmarnie sie przykleily :(
Na mus:
100 gram bialej czekolady
100 gram mlecznej czekolady ( albo gorzkiej )
150 ml smietany kremowki
Czekolady rozpuscic osobno w kapieli wodnej. Smietane ubic na sztywno ( mozna dodac pol torebki 4 g smietan fix ). Podzielic pomiedzy rozpuszczona i ostudzona nieco czekolade, wymieszac. Musem napelnic pol na pol kokosowe tartinki, przyzdobic dowolnymi owocami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz