poniedziałek, 12 maja 2014

Tartinki kokosowe z czekoladowym musem

Ciekawy, dosyc szybki do przygotowania i bardzo ladnie wygladajacy deser. Przepis spisalam kilka lat temu gdzies z telewizji, nie pamietam juz niestety autora.
Kokos, mus z bialej i mlecznej czekolady jakze proste i smaczne polaczenie.

Tartinki kokosowe z czekoladowym musem


Skladniki na 8 tartinek:

100 gram wiorek kokosowych
3 bialka ( z jajek L )

Forme na mufinki smarujemy olejem*.
Piekarnik rorgrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem*.
Wiorki mieszamy z bialkami na klejaca papke.
Papka wyklejamy forme, formujac spody do babeczek.
Pieczemy 10 minut.
Zostawiamy do przestygniecia w wylaczonym i uchylonym piekarniku.
Delikatnie wyjmujemy z formy.

*** Powinien to byc olej ( nie maslo ) i termoobieg, poniewaz kiedys sprobowalam z maslem i na zwyklym piekarniku i ledwo udalo mi sie uratowac blache. Babeczki koszmarnie sie przykleily :(

Na mus:

100 gram bialej czekolady
100 gram mlecznej czekolady ( albo gorzkiej )
150 ml smietany kremowki

Czekolady rozpuscic osobno w kapieli wodnej. Smietane ubic na sztywno ( mozna dodac pol torebki 4 g smietan fix ). Podzielic pomiedzy rozpuszczona i ostudzona nieco czekolade, wymieszac. Musem napelnic pol na pol kokosowe tartinki, przyzdobic dowolnymi owocami.

Smacznego :)



Prześlij komentarz

Printfriendly