Ontbijtkoek czyli holenderskie ciasto sniadaniowe ;) |
Ontbijtkoek z tego przepisu rozni sie jednak od tych, ktore mozna kupic w sklepie. Mysle, ze to dlatego, ze jest to wypiek typowo domowy, bez dodatkow roznych spulchniaczy i innych cudow.
Ciasto jest zwarte, dosyc ciezkie i ma niesamowicie chrupiaca skorke :) Mi samej osobiscie bardzo posmakowal tak jak i moim krolikom doswiadczalnym ;) Ale najlepsze jest swiezo po upieczeniu ... im dluzej tym robi sie coraz twardsze, polecam przechowywac w zamknietym pojemniku i szybko zjadac ;)
Przepis wzielam stad i nieznacznie go zmodyfikowalam tzn. dodalam wiecej aromatycznych przypraw ( w przepisie byl tylko cynamon i galka muszkatolowa, zastosowalam wieksza ilosc proszku do pieczenia ( bez obaw, nie czuc go pozniej ) i dodalam od siebie orzechy i rodzynki.
Wlasiwie przyprawy kazdy moze sobie zastosowac wg. wlasnego gustu ... Moze to byc tez gotowa mieszanka korzenna.
No to zapraszam na holenderskie smaki i przysmaki ;)
Skladniki:
500 g maki
1 opakowanie ( 16 g ) proszku do pieczenia
500 g donkere basterd suiker ( jest to rodzaj holenderskiego, wilgotnego bardzo ciemnego cukru w Polsce polecam wyprobowac ciemny cukier muscovado, powinien sie nadawac )
500 ml mleka
2 lyzeczki cynamonu
2 lyzeczki galki muszkatolowej ( starlam swiezo caly orzeszek )
od siebie dodalam:
2 lyzeczki kardamonu w proszku
1 lyzeczke imbiru w proszku
150 gram orzechow wloskich ( wczesniej uprazonych )
150 gram rodzynkow
Forme keksowke ( 31/10 cm ) wysmarowac roztopionym maslem i wylozyc papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzac do 170 stopni.
Wymieszac w misie miksera make, proszek i przyprawy.
Cukier z mlekiem zagotowac mieszajac, cukier powinien sie calkowicie rozpuscic.
Najlepiej ubijac ciasto koncowka w ksztalcie litery A.
Zaczynamy miksowac suche skladniki i ubijajac wlewamy cienkim strumieniem gorace mleko z cukrem. Nastepnie miksujemy na srednich obrotach az ciasto bedzie gladkie.
Wsypujemy posiekane na grubo orzechy i rodzynki, mieszamy szpatulka i wlewamy do przygotowanej formy.
Pieczemy 1,5 godziny .. dokladnie po tym czasie ciasto bylo dobrze wypieczone.
Po tym czasie ciasto wyciagamy z piekarnika i pozwalamy mu calkowicie wystygnac. Mozna po chwili przelozyc na kratke. Do krojenia polecam noz z pilka ;)
Jesli ktos ma jeszcze watpliwosci co do wykonania to moze sobie obejrzec filmik, do ktorego link podalam wyzej.
Smacznego :)
Ontbijtkoek czyli holenderskie ciasto sniadaniowe ;) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz