czwartek, 8 maja 2014

Ontbijtkoek czyli holenderskie ciasto sniadaniowe ;)

Ontbijtkoek jest bardzo popularnym i ogromnie lubianym przez Holendrow ciastem. Czesto jedzonym wlasnie na sniadanie czy zabieranym do pracy jako przekaska na lunch.  Przez dodatek aromatycznych przypraw mozna by porownac je troche do naszego piernika.

Ontbijtkoek czyli holenderskie ciasto sniadaniowe ;)


Ontbijtkoek z tego przepisu rozni sie jednak od tych, ktore mozna kupic w sklepie. Mysle, ze to dlatego, ze jest to wypiek typowo domowy, bez dodatkow roznych spulchniaczy i innych cudow.
Ciasto jest zwarte, dosyc ciezkie i ma niesamowicie chrupiaca skorke :) Mi samej osobiscie bardzo posmakowal tak jak i moim krolikom doswiadczalnym ;) Ale najlepsze jest swiezo po upieczeniu ... im dluzej tym robi sie coraz twardsze, polecam przechowywac w zamknietym pojemniku i szybko zjadac ;)
Przepis wzielam stad i nieznacznie go zmodyfikowalam tzn. dodalam wiecej aromatycznych przypraw ( w przepisie byl tylko cynamon i galka muszkatolowa, zastosowalam wieksza ilosc proszku do pieczenia ( bez obaw, nie czuc go pozniej ) i dodalam od siebie orzechy i rodzynki.
Wlasiwie przyprawy kazdy moze sobie zastosowac wg. wlasnego gustu ... Moze to byc tez gotowa mieszanka korzenna.

No to zapraszam na holenderskie smaki i przysmaki ;)


Skladniki:

500 g maki
1 opakowanie ( 16 g ) proszku do pieczenia
500 g donkere basterd suiker ( jest to rodzaj holenderskiego, wilgotnego bardzo ciemnego cukru w Polsce polecam wyprobowac ciemny cukier muscovado, powinien sie nadawac )
500 ml mleka
2 lyzeczki cynamonu
2 lyzeczki galki muszkatolowej ( starlam swiezo caly orzeszek )

od siebie dodalam:

2 lyzeczki kardamonu w proszku
1 lyzeczke imbiru w proszku
150 gram orzechow wloskich ( wczesniej uprazonych )
150 gram rodzynkow

Forme keksowke ( 31/10 cm ) wysmarowac roztopionym maslem i wylozyc papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzac do 170 stopni.
Wymieszac w misie miksera make, proszek i przyprawy.
Cukier z mlekiem zagotowac mieszajac, cukier powinien sie calkowicie rozpuscic.
Najlepiej ubijac ciasto koncowka w ksztalcie litery A.
Zaczynamy miksowac suche skladniki i ubijajac wlewamy cienkim strumieniem gorace mleko z cukrem. Nastepnie miksujemy na srednich obrotach az ciasto bedzie gladkie.
Wsypujemy posiekane na grubo orzechy i rodzynki, mieszamy szpatulka i wlewamy do przygotowanej formy.
Pieczemy 1,5 godziny .. dokladnie po tym czasie ciasto bylo dobrze wypieczone.

Po tym czasie ciasto wyciagamy z piekarnika i pozwalamy mu calkowicie wystygnac. Mozna po chwili przelozyc na kratke. Do krojenia polecam noz z pilka ;)

Jesli ktos ma jeszcze watpliwosci co do wykonania to moze sobie obejrzec filmik, do ktorego link podalam wyzej.

Smacznego :)


Ontbijtkoek czyli holenderskie ciasto sniadaniowe ;)





Prześlij komentarz

Printfriendly