wtorek, 6 maja 2014

Biszkopt rzucany

Na tym biszkopcie robie wszystkie torty bo jest prosty, smaczny, sprezysty i nie ma bata zawsze wychodzi. Dlaczego rzucany ?? Bo po upieczeniu wyjmujemy biszkopt z piekarnika i rzucamy ( jeszcze w formie ) a raczej spuszczamy go na podloge. Zapobiega to opadaniu i sprawia, ze jest rowny. Taka jest teoria.
Ja co prawda nie kazdym biszkoptem rzucam i tez wychodzi .. ( zalezy to od formy ) ale o tym bedzie dalej w przepisie.

Biszkopt rzucany


* szklanka o pojemnosci 250 ml

Okragla forma 20 cm:

4 jajka L
szczypta soli
2/3 szkl cukru
100 gram maki pszennej
40 gram maki ziemniaczanej

Dno tortownicy wykladamy papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni.
Maki mieszamy ze soba i odstawiamy.
Oddzielamy bialka od zoltek.
Bialka ubijamy ze szczypta soli na sztywno.
Nadal ubijajac dodajemy stopniowo cukier, po trochu.
Nastepnie ciagle ubijajac dodajemy zoltka, po jednym.
Do ubitej masy przesiewamy wymieszane wczesniej maki i juz nie miksujemy !! Calosc mieszamy szpatulka do polaczenie, ale nie za dlugo, zeby ciasto nie opadlo.
Przelozyc do formy, wyrownac i piec ok. 30-40 min. do tzw. suchego patyczka.
Upieczony biszkopt wyciagamy z piekarnika i spuszczamy go ( w formie ;) na podloge z wysokosci ok. 50 cm. Ponownie wstawiamy do wylaczonego juz piekarnika i pozostawiamy do ostygniecia przy otwartych drzwiczkach.
Jesli pieke wiecej biszkoptow i potrzebuje piekarnik to tak naprawde nie trzymam sie sztywno tej reguly, wyciagam po chwili biszkopt z piekarnika i pozwalam mu ostygnac na zewnatrz.
Jednak z formy wyciagam go dopiero po calkowitym ostygnieciu ( inaczej moze sie rozwalic ).

Uwaga !!! Biszkopt najpierw oddzielamy delikatnie nozem od brzegu formy i wtedy dopiero otwieramy rant tortownicy !

Okragla forma 23-24 cm:

5 jajek L
szczypta soli
3/4 szkl cukru
3/4 szkl maki pszennej
1/4 szkl maki ziemiaczanej

Wykonanie jak wyzej. Piec w temp. 175 stopni przez ok. 30-40 minut do suchego patyczka.

Okragla forma 26 cm:

7 jajek L
szczypta soli
1 szkl cukru
1 szkl maki pszennej
1/3 szkl maki ziemniaczanej

Wykonanie jak wyzej. Piec w temp. 175 stopni przez ok. 30-40 minut do suchego patyczka.


Biszkopt rzucany

Biszkopt na tort kule, pilke itp.



Biszkopt kula lub pilka


Jakis czas temu kupilam taka forme 3D. Mialam jednak maly klopot poniewaz nie mialam przepisu do tej formy. Musialam poeksperymentowac i teraz juz mam ;) Moze komus kto nabedzie taka sama forme zaoszczedzi to klopotu ;)
Forma sklada sie z dwoch polkul o srednicy 15 cm. Zrobiona jest chyba z aluminium, wyglada dosyc delikatnie wiec w tym przypadku nie rzucam nimi o podloge ;) I nie trzeba :)

Biszkopt "rzucany" kula:

4 jajka L
szczypta soli
2/3 szkl cukru
100 gram maki pszennej
40 gram maki ziemniaczanej

Forme smarujemy roztopionym maslem i posypujemy maka, nadmiar maki wytrzepac.
Piekarnik rozgrzac do 175 stopni.
Przygotowac ciasto wedlug wskazowek podanych wyzej.
Rozdzielic rowno do polkul.
Piec jakies 30 minut do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu zostawiamy biszkopty do ostudzeniaw wylaczonym i uchylonym piekarniku.
Nastepnie delikatnie oddzielamy biszkopty od formy gumowa szpatulka ( nie nozem bo rysuje forme ), i wyjmujemy. Naprawde ladnie wychodza.

Z takiej formy mozemy zrobic tort pilke, kule ziemska, biedronke ( z polowki ) ...


Biszkopt rzucany kula

... albo ... ;)


Biszkopt rzucany do formy w ksztalcie kuli





Brak komentarzy:

Printfriendly