piątek, 23 maja 2014

Semifreddo al mascarpone czyli wloski deser mrozony

Semifreddo al mascarpone czyli mrozony wloski deser. Takie blyskawiczne serkowe lody na szybko
( pomijajac oczywiscie czas mrozenia ;) Blyskawiczne poniewaz naprawde szybko sie je robi i nie jest do tego potrzebna maszyna do lodow.

Semifreddo al mascarpone czyli wloski deser mrozony ... szybki i prosty




W tym przepisie wykorzystalam tak jak w oryginale bialy nugat ale mysle, ze pyszne beda tak samo np. z naszymi polskimi michalkami czy chalwa.
Na przepis trawilam grzebiac po YouTubie, mozecie dla pewnosci obejrzec filmik, znajdziecie go tutaj, Podwoilam podane na filmiku proporcje, poniewaz wydaly mi sie dosyc male. Wyszlo mi ok. 1 litra masy, czyli jakies 4 porcje po 250 ml.

Skladniki:

200 gr cukru
80 ml wody
400 gr serka mascarpone
200 gr ubitej na sztywno smietany
150-200 gram nugatu

Cukier wsypac do niewielkiego rondelka z grubym dnem, dolac wode i zagotowac na malym ogniu do momentu az cukier sie rozpusci i syrop zacznie babelkowac.
Goracy syrop wlac do serka mascarpone i wymieszac trzepaczka na jednolita mase. Miske z serkiem mozna wstawic na chwile do wiekszej miski z woda i lodem, zeby masa sie ochlodzila.
Do ostudzonej masy dodac ubita smietane, delikatnie wymieszac do polaczenia.
Dodac posiekany nugat i jeszcze raz przemieszac.
Napelnic masa foremki do deseru ( zdatne do mrozenia, raczej nie szklane ) moga to byc np. kubeczki plastikowe. Wlozyc do zamrazarki na co najmniej 8 godzin.
Zeby wyjac deser nalezy kubeczek zanurzyc na chwile w goracej wodzie.
Mozna podawac z dowolnymi owocami, musem owocowym itp.

Smacznego :)

Prześlij komentarz

Printfriendly