poniedziałek, 19 maja 2014

Krem bawarski

U nas ( w Holandii ) ciagle piekna pogoda ... a przy takim slonku przychodzi ochota na cos smakowitego ale lekkiego ;)
Tym razem krem bawarski z musem truskawkowym ... Lekki, nie za slodki, puszysty ... niebo w gebie ;)

Krem bawarski


Skladniki:

250 ml mleka
250 ml smietany kremowki
3 zoltka
1 laska wanilii
3 i pol listka zelatyny ( preferuje zelatyne w listkach z dwoch powodow 1) nie smierdzi jak ta w proszku,
2) cudownie szybko i latwo sie rozpuszcza )
50 gram cukru

Listki zelatyny zalac zimna woda i odstawic.
Przygotowac 2 miski ( metalowe lub szklane ) wieksza i mniejsza. Do duzej nalac zimnej wody i wstawic do zamrazarki. Albo zamiast tego dodac do wody kostki lodu.
Mleko zagotowac z ziarnkami wanilii.
W tym czasie gdy grzejemy mleko w mniejszej misce utrzec mikserem zoltka z cukrem na kremowa, jasna mase.
Mikser zamienic na trzepaczke ;)
Do zoltek wlewamy zagotowane mleko caly czas mieszajac, z poczatku po odrobince, zeby zoltka sie nie sciely.
Na kuchence mamy juz przygotowany garnczek z gotujaca sie woda ( nieduzo ), stawiamy na niej miske z mleczno-jajeczna masa i podgrzewamy na malym gazie caly czas mieszajac trzepaczka az masa nieznacznie zgestnieje. Trwa to jakies 5 minut.
Wazne zeby miska nie dotykala goracej sie wody i zeby masa sie nie zagotowala bo zoltka sie zetna.
Sciagamy miske z garnka i dodajemy odcisniete z wody listki zelatyny, mieszamy az zelatyna sie rozpusci.
Miske wstawiamy do wiekszej wczesniej ochlodzonej miski i pozostawiamy do ostygniecia, mieszamy co jakis czas. Nie trwa to dlugo.
Gdy masa ostygnie wyciagamy smietane z lodowki i ubijamy na sztywno. Delikatnie laczymy z masa.
Przekladamy do pucharkow i wstawiamy do lodowki na dobrych kilka godzin.

Mus truskawkowy:

300 gram truskawek i 2-3 lyzki cukru zmiksowac.


*** z tych proporcji wyszly mi 2 wieksze pucharki i 2 mniejsze

*** Krem mozemy przelozyc do pucharkow i w takiej formie go podawac albo ...
albo dowolna foremke lub szklaneczke oplukac zimna woda, nalozyc krem, schlodzic w lodowce a przed podaniem zanurzyc foremke na chwile w goracej wodzie i wylozyc na talerz.

Kremowego i truskawkowego Smacznego :)


Krem bawarski

Krem bawarski



Prześlij komentarz

Printfriendly