Czekoladowy sernik z sosem z mango i nutka malibu |
Spod:
160 gram ciastek digestive ( herbatniki pelnoziarniste )
60 gram roztopionego masla
Zmiksowac w blenderze na tzw. mokry piasek. Dno formy o srednicy 19-20 cm wylozyc papierem do pieczenia, wysypac ciasteczkowy piasek i wyrownac lyzka, ostawic do lodowki.
Masa serowa:
3 jajka
0,5 kg twarogu na serniki ( zmielony z pudelka ), w Holandii nadaje sie dobrze Franse Kwark z AH, rowniez ten z 0 % tluszczu
200 gram creme fraiche* lub kwasna smietana najlepiej o wiekszej zawartosci tluszczu
3/4 szkl cukru
2 lyzki maki ziemniaczanej
200 gr gorzkiej czekolady
Jajka krotko zmiksowac do polaczenia, nastepnie miksujac dodawac po lyzce twarog, creme fraiche lub kwasna smietane, po czym dodac cukier, esencje i make ziemniaczana i jeszcze raz krotko zmiksowac do polaczenia skladnikow. Dodac rozpuszczona w kapieli wodnej i ostudzona czekolade i znow zmiksowac aby czekolada rowno sie rozprowadzila. Gotowa mase wylac na uprzednio przygotowany spod.
Masa jest plynna, wiec forma powinna byc szczelna.
Przygotowac piekarnik:
Piekarnik rozgrzac do 170 stopni ( bez termoobiegu ! ), ponizej polki na ktorej bedzie stala forma z sernikiem wlozyc szerokie naczynie ( np. brytfanke ) i uzupelnic goraca woda, sernik bedzie pieczony w tzw. kapieli wodnej. Wstawic sernik, zmniejszyc temperature do 150 stopni i piec 90 min. az wierzch sernika bedzie ladnie sciety, szczegolnie srodek. Nastepnie wylaczyc piekarnik, uchylic drzwiczki i pozostawic do ostygniecia.
Sos z mango:
1 dojrzale mango
1 lyzka cukru trzcinowego ( moze byc zwylky )
1 lyzka masla
2 lyzki likieru kokosowego ( malibu )
50 ml slodkiej smietany
Mango obrac i pokroic w srednia kostke. Na patelni rozpuscic maslo z cukrem, dodac pokrojone mango, przesmazyc 1 minutke, dodac likier i smietane i pogotowac przez chwilke, nie za dlugo 1-2 minutki zeby mango calkowicie sie nie rozlecialo.
Odstawic do calkowitego wystudzenia.
Dodatkowo:
150 ml smietany kremowki
1 lyzeczka cukru pudru
mozna dodac troche smietan fix
Zimna smietane ubic z cukrem na sztywno. Przelozyc do worka cukierniczego z koncowka wycieta w gwiazdke.
Dekoracja:
Dookola ostudzonego juz sernika wycisnac bita smietane tworzac rancik ( zapobiegnie to splywaniu sosu ), wylozyc ostudzone mango na wierzch i wstawic sernik do lodowki na kilka godzin.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz