niedziela, 6 kwietnia 2014

Kwiaty z masy cukrowej ( narcyzy ) - tutorial

Macie ochote przyozdobic wasze wielkanocne wypieki, stol,  a moze koszyk slodka, wiosenna w dodatku jadalna dekoracja ?


Tutorial jak zrobic narcyzy z masy cukrowej


Przygotowalam dla Was tutorial w 14 krokach jak zrobic narcyzki z masy cukrowej :)
Przyjemnej zabawy :)

Potrzene beda:




a) walek do masy cukrowej ( moze to byc kawalek rurki pcv )
b) paleczki do modelowania, jesli nie posiadacie, poszukajcie w domu, na pewno da sie je czyms zastapic ;)
c) pedzek ( w zasadzie 2 jeden do kleju/wody, drugi do barwnika )
d) barwnik jadalny w proszku, kolor pomaranczowy
e) preciki do kwiatkow ( UWAGA!!! NIEJADALNE !!! w sumie to nie sa koniecznie, ladnie wygladaja, ale trzeba uwazac na nie przy jedzeniu, szczegolnie klopotliwe gdy konsumentami sa miedzy innymi dzieci ) jesli jednak jestescie zainteresowani to mozna je kupic w sklepach dla hobbystow, albo w sklepach z asortymentem do wypiekow
f) foremki do wycinania kwiatek lub gwiazdka
g) podstawka na ktorej kwiatki beda wysychaly i nabieraly ksztaltu .. uzywam plastikowej paletki do rozrabiania akwareli
h) gumowa lub silikonowa podkladka
i) biala i pomaranczowa masa cukrowa ( fondant )

+ troche zimnej wody, ktora bedziemy uzywac jako klej
+ kawalek szyby, szklanego stolu ;) nie mam specjalnej podkladki i mase cukrowa rozwalkowuje zwyczajnie na szklanym blacie ;)

Dodatkowo polecam:



Mazeina czyli skrobia kukurydziana, bardzo dobrze sprawdza sie do podsypywania masy cukrowej przy rozwalkowywaniu. Sprawia, ze masa nie klei sie do blatu, ale nie obciaza przy tym w zaden sposob masy cukrowej. Zamiast mazeiny mozna uzyc cukru pudru, ale ten niestety powoduje szybsze wysychanie masy cukrowej a na kolorowej pozostawia nieefektowne,biale slady. Polecam wiec zdobyc mazeine :) Najlepiej gdy nasypiemy troche mazeiny do cienkiej rajstopowej skarpetki NOWEJ ;) i w ten sposob mozemy "pudrowac" blat na ktorym bedziemy nastepnie walkowac mase.

Crisco nie jest konieczne, ale ja go uzywam gdy robie wiecej ozdob. Smaruje nim rece co sprawia, ze masa cukrowa sie do nich nie klei. Jest to rodzaj tluszczu roslinnego uzywanego do wypiekow. W Holandii dostepny w sklepach z asortymentem do wypiekow, niestety nie wiem gdzie mozna go kupic w Polsce.

Do dziela :)

Tutorial jak zrobic narcyzy z masy cukrowej

Tutorial jak zrobic narcyzy z masy cukrowej

Tutorial jak zrobic narcyzy z masy cukrowej

Tutorial jak zrobic narcyzy z masy cukrowej

Tutorial jak zrobic narcyzy z masy cukrowej  

Tutorial jak zrobic narcyzy z masy cukrowej

Tutorial jak zrobic narcyzy z masy cukrowej

Tutorial jak zrobic narcyzy z masy cukrowej

Tutorial jak zrobic narcyzy z masy cukrowej  

Tutorial jak zrobic narcyzy z masy cukrowej  

Tutorial jak zrobic narcyzy z masy cukrowej  

Tutorial jak zrobic narcyzy z masy cukrowej  

Tutorial jak zrobic narcyzy z masy cukrowej  

Tutorial jak zrobic narcyzy z masy cukrowej  

Tutorial jak zrobic narcyzy z masy cukrowej
  
Tutorial jak zrobic narcyzy z masy cukrowej  









Prześlij komentarz

Printfriendly