sobota, 5 kwietnia 2014

Baba w kandyzowanej skorce z pomaranczy

Tej babce mowie stanowcze tak ;) Wilgotna ale lekka o delikatnym smaku pomaranczy i z glazura pomaranczowa ... Takie lubie i dlatego ta przypadla mi do gustu.


Babka pomaranczowa 


Wilgotnosci dodaje dodanie do ciasta serka philadelphia. Babke upieklam wg. przepisu  z www.mojewypieki.com nadajac jej smak pomaranczy. Wykorzystalam do tego miedzy innymi paste z kandyzowanej skorki pomaranczy, przepis znajdziecie tutaj. Zrobienie pasty jest troche pracochlonne, ale bardzo ja polecam, czesto ja uzywam do wypiekow albo do zwyklych kruchych ciasteczek ... jest naprawde cudowna :) No i mozna zrobic jej przeciez troche wiecej i zapakowac w sloiki :)

Babka:

240 gram serka philadelphia
170 gram miekkiego masla
1 szklanka drobnego cukru
4 jajka L
2 szkl maki pszennej
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
2 czubate lyzeczki pasty pomaranczowej ( mozna sprobowac zastapic sieza skorka otarta z pomaranczy, ale wtedy mysle, ze powinno byc ciut wiecej ... albo zwykla kandyzowana skorka pomaranczowa )
2 lyzeczki cointreau ( likier pomaranczowy ) ale tez niekoniecznie, zamiast niego mozna dac po prostu wiecej pasty

Wszystkie skladniki powinny byc w temeraturze pokojowej.
Nawet pasta pomaranczowa, jezeli trzymamy ja w lodowce to powinnismy tez ja wczesniej wyjac.
Make i proszek wymieszac, przesiac i odstawic.
Maslo utrzec z cukrem na puszysta mase. Caly czas miksujac dodac serek philadelphia na 2 razy. Nastepnie miksujac dodawac po kolei jajka. Na koncu dodac likier i paste pomaranczowa i jeszcze raz zmiksowac.
Do masy wsypac przesiane skladniki i wymieszac delikatnie szpatulka do polaczenia.

Forme do babki 22 cm wysmarowac maslem, ja roztapiam maslo w mikrofali i dokladnie pedzluje nim forme, gdy juz przeschnie obsypuje forme maka, nadmiar maki wytrzepuje.

Ciasto przelozyc do formy, puknac ze 3 razy delikatnie forma o stol zeby ciasto sie ulozylo i wstawic do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 55-60 minut, pod koniec najlepiej sprawdzic patyczkiem czy ciasto juz jest upieczone.

Wyjac z piekarnika, zostawic w formie na 10-15 min. po czym wyjac z formy i przelozyc na kratke do wystudzenia.

Lukier:

5 lyzek cukru pudru
troche goracej wody
2 lyzeczki pasty pomaranczowej

Cukier puder rozpuscic w wodzie, konsystencja powinna byc taka zeby lukier mogl splynac delikatnie po babce, jednak nie za rzadka. Dodac paste pomaranczowa i wymieszac.
Gotowym lukrem polac babke.

Smacznego :)


Babka pomaranczowa


Prześlij komentarz

Printfriendly