poniedziałek, 20 stycznia 2014

Pierogi z dynia i parmezanem

Cappellacci di Zucca czyli dyniowe ravioli, wloskie malutkie pierozki w ksztalcie papieskich czepcow.
Pyszne, kremowe, polane wspanialym szalwiowym maselkiem ... mmmmm ...


Pierogi z dynia, parmezanem i maselkiem szalwiowym


Przepis ten uslyszalam kiedys w programie Marthy Stewart, a poniewaz jakis czas temu zostalam patentowana dyniowa maniaczka, postanowilam go urzeczywistnic. Pierogi powstaly na swieta, czyli juz jakis czas temu. Od tamtej pory przetestowalam je na kilku osobach, podobno sa pyszne, wiec wstawiam przepis :)
Oczywiscie uproscilam troche wloski oryginal do naszych polskich realiow. Moze dlatego, ze jestem za leniwa i nie chce mi sie meczyc nad prawidlowym ciastem na ravioli, a moze po prostu dlatego, ze jeszcze nie dorobilam sie maszynki do walkowania makaronu ;)
W kazdym razie spolszczylam ciasto, farsz pozostawiajac w oryginale i mam nadzieje, ze zaden wloch sie o to nie obrazi ;)
Ps. Ciasto na pierogi z tego przepisu jest bardzo elastyczne i delikatne, polecam je i do innych pierogow.

Farsz:

2 nieduze dynie ( uzylam hokkaido, mozna tez uzyc dynie pizmowa, w Holandii obie do kupienia w AH )
peczek swiezej szalwii
maslo
swiezo starty parmezan ( uzylam jakies 130 gram )
sol i pieprz
odrobina galki muszkatolowej

Dynie umyc i wytrzec (nie obierac), pokroic na czesci, ulozyc w naczyniu zaroodpornym, na kazdym kawalku polozyc cieniutki listek masla i listek szalwii, posypac sola i pieprzem. Przykryc folia aluminiowa i zapiekac przez ok. 1 godzine w 200 stopniach, az miazsz bedzie mieciutki.
Wyjac, poczekac az ostygnie, zdjac listki szalwii i lyzka wydrazyc miazsz do miski. Rozgniesc widelcem, dodac starty parmezan i doprawic jeszcze sola i pieprzem oraz odrobina galki.

Ciasto na pierogi: 

0,5 kg maki pszennej
2 jajka
2 lyzki oliwy lub oleju
pol lyzeczki soli
ok. kubek goracej wody

Z maki, jajek, soli i oliwy zagniatamy ciasto, dodajac stopniowo wody. Ciasto powinno byc miekkie i elastyczne, leciutko klejace sie do rak, ale nie maziste.
Z gotowego ciasta bierzemy kawalek, reszte przykrywamy sciereczka. Kawalek rozwalkowac podsypujac blat delikatnie maka, wyciac kolka np. szklanka. Poniewaz ciasto jest mocno elastyczne polecam kazde kolko lekko rozciagnac przed nalozeniem farszu.
No i lepimy ;)
Gdy juz ulepimy to gotujemy wrzucajac partiami do wrzacej, osolonej wody. Jak wszystkie wyplyna na wierzch to znaczy, ze sa juz gotowe.

Maselko szalwiowe do polania:

Dowolna ilosc masla klarowanego, powiedzmy 3-4 lyzki
listki z ok. 2 galazek szalwii

Maslo polozyc na patelnie, dodac listki szalwii i smazyc az listki zrobia sie chrupiace.
Gotowym maselkiem polac ugotowane pierogi.

Moja Uwaga!
Uwazam, ze to maslo dopelnia wlasnie smak w calosci, wiec nie warto jest go pomijac ;)

Smacznego !


Pierogi z dynia, parmezanem i maselkiem szalwiowym

Prześlij komentarz

Printfriendly