poniedziałek, 20 stycznia 2014

Pierogi z soczewica, pieczarkami i suszonymi grzybami

I kolejny przepis na pierogi. Tym razem cos dla jaroszy ale oczywiscie nie tylko. Pierogi z soczewica bogata w bialko czyli doskonale zastepujaca mieso :)


Pierogi z soczewica, pieczarkami i suszonymi grzybami


Farsz:

2 szkl. czerwonej soczewicy
1 garsc suszonych grzybow
125 gr pieczarek ( uzywam brazowe, ale moga byc tez biale )
2 szalotki
kilka galazek swiezego tymianku
oliwa
sol i pieprz

Grzyby suszone namoczyc dzien wczesniej w niewielkiej ilosci wody.
Na drugi dzien pokroic szalotke w drobna kostke, zeszklic na oliwie, dodac oczyszczone wczesniej i pokrojone w drobna kostke pieczarki i namoczone grzyby ( tez pokrojone ). Podsmazyc chwilke, jesli zostala woda z grzybow to dodac do patelni, wsypac soczewice i zalac woda ( moze byc zimna ). Wody tyle zeby przykryla calosc. Gotowac na srednim ogniu, mieszajac co jakis czas az soczewica zmiekknie a calosc zgestnieje. Gotowy farsz ostudzic.

Ciasto na pierogi: 

0,5 kg maki pszennej
2 jajka
2 lyzki oliwy lub oleju
pol lyzeczki soli
ok. kubek goracej wody

Z maki, jajek, soli i oliwy zagniatamy ciasto, dodajac stopniowo wody. Ciasto powinno byc miekkie i elastyczne, leciutko klejace sie do rak, ale nie maziste.
Z gotowego ciasta bierzemy kawalek, reszte przykrywamy sciereczka. Kawalek rozwalkowac podsypujac blat delikatnie maka, wyciac kolka np. szklanka. Poniewaz ciasto jest mocno elastyczne polecam kazde kolko lekko rozciagnac przed nalozeniem farszu.
No i lepimy ;)
Gdy juz ulepimy to gotujemy wrzucajac partiami do wrzacej, osolonej wody. Jak wszystkie wyplyna na wierzch to znaczy, ze sa juz gotowe.


  • Do pierogow polecam maselko szalwiowe, ale moze byc tez tradycyjnie maselko np. z duszona szalotka 

Maselko szalwiowe:

Dowolna ilosc masla klarowanego, powiedzmy 3-4 lyzki
listki z ok. 2 galazek szalwii

Maslo polozyc na patelnie, dodac listki szalwii i smazyc az listki zrobia sie chrupiace.
Gotowym maselkiem polac ugotowane pierogi.


Czerwona soczewica

Brak komentarzy:

Printfriendly