sobota, 25 stycznia 2014

Czekoladowo bananowe muffiny z orzechami

Przepis na pierwsze muffiny, ktore upieklam. W ciaglej goraczce poszukiwania nowych inspiracji kompletnie o nim zapomnialam. Sciagniety dawno temu, gdzies z neta, niestety nie pamietam nawet skad, z czasem lekko zmodyfikowany, aby go lepiej dostroic do moich kubkow smakowych ;)
Banany, ktore nadaja muffinkom smaku i wilgotnosci, kawalki czekolady i chrupiace orzechy ... Co tu duzo mowic, najlepiej samemu wyprobowac :)

Czekoladowo bananowe muffinki z orzechami


Muffinki ( 14-15 sztuk )

Skladniki suche:

250 gram maki***
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
3 lyzeczki gorzkiego kakao

Skladniki mokre:

1 jajko
80 ml oleju
100 ml mleka
1 lyzeczka esencji waniliowej
+ 100 gram cukru trzcinowego

Dodatkowo:

3 nieduze dojrzale banany
100 gram czekolady ( gorzkiej lub mlecznej wg. uznania )
60 gram orzechow wloskich, wczesniej uprazonych w piekarniku
cukier trzcinowy do posypania muffinek

Skladniki suche wymieszac w duzej misce.
Osobno wymieszac skaldniki mokre z cukrem i rozgniecionymi widelcem bananami. Moga zostac kawalki bananow, nie trzeba rozgniatac na miazge. Wymieszane mokre wlac do suchych i calosc wymieszac lyzka tylko do polaczenia. 
Czekolade i orzechy posiekac na dosyc grubo, dodac do ciasta i delikatnie przemieszac.
Forme na muffinki wylozyc papilotkami, papilotki wypelnic ciastem do 3/4 wysokosci, posypac odrobina cukru trzcinowego i piec przez 20 min. w temperaturze 180 stopni. Do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu pozostawic muffinki chwilke w formie, nastepnie wyjac z formy i zostawic do ostudzenia na kratce.

*** Make mozna uzyc pszenna ale bardzo polecam orkiszowa, samo zdrowie :)
*** Gdy muffinek wychodzi wiecej niz 12 ( forma na muffinki ) dobrze jest miec w zapasie kilka silikonowych foremek na muffinki ( ulatwia sprawe ).

Smacznego :)


Czekoladowo bananowe muffinki z orzechami

Prześlij komentarz

Printfriendly