sobota, 25 stycznia 2014

Kruche ciastka waniliowe

Cudownie kruche ciasteczka z ziarenkami wanilii, slodkie i rozplywajace sie w ustach. Przepis Pierre Herme, ktory znalazlam na Moje Wypieki. Pokochalam go od pierwszego wyprobowania i nie tylko ze wzgledu na smak ale tez na prostote ich wykonania.

Kruche ciastka waniliowe




Dlatego wlasnie, ze wykonanie jest takie latwe, a ciasteczka doskonale zachowuja ksztalt ( nie rosna ) uzywam ich narazie do dekorowania lukrem. Mowie narazie, poniewaz ciastka sa jednak dosyc slodkie, wiec nadal jestem na etapie poszukiwan ciastek rownie doskonalych, ale z mniejsza zawartoscia cukru, ktore beda odrobine lepiej harmonizowaly ze slodkim lukrem.
Niemniej jednak bardzo goraco je polecam, sa po prostu doskonale :)


Skladniki:

250 gram maki pszennej
125 gram miekkiego masla
125 cukru pudru
1 laska wanilii
1 jajko

Laske wanilli przekroic wzdloz i wydrazyc nasionka. Nasionka wanilii wymieszac z cukrem pudrem. Make pszesiac do duzej miski, dodac maslo i palcami rozcierac az zrobia sie grudki ( cos jak kruszonka ), dodac jajko, cukier z wanilia i zagniesc ciasto. Uformowac kule, zawinac w folie spozywcza i wlozyc do lodowki na 1 godzine.
Nastepnie rozwalkowac na grubosc ok. 4-5 mm ( blat na ktorym walkujemy mozna bardzo delikatnie posypac maka, ja gdy zaczyna mi sie ciasto przyklejac podczas walkowania to smaruje delikatnie walek maka ).
Wycinac ciastka i piec w 180 stopniach. Dlugosc pieczenia zalezy od wielkosci ciastek, wieksze 15 min., mniejsze jakies 12-13 min.
Gotowe ciastka i tak pozostaja dosyc blade, maja tylko zezlocone brzegi.

Zycze milego pieczenia :)

* Do tego przepisu mozemy z powodzeniem uzyc stempelkow do ciasteczek. Kupic je mozna np. w internecie lub jesli ktos mieszka w Holandii to dosyc czesto pojawiaja sie w duzych AH.


Kruche ciasteczka waniliowe



Prześlij komentarz

Printfriendly