czwartek, 30 stycznia 2014

Cynamonowe buleczki z orzechami pekan i karmelem

Upieklam, sprobowalam i moge tylko powiedziec, ze sa obledne <3 <3 <3
Cudowne buleczki drozdzowe o smaku cynamonu i miodu, z chrupiacymi orzechami pekan, oplywajace karmelem ... bajka.


Cynamonowe buleczki z orzechami pekan i karmelem



Ten wspanialy przepis pochodzi od Rudolpha van Veen przepis tutaj

Juz od dawna mialam go w ulubionych i wreszcie przyszla pora zeby go wyprobowac.
Jesli ktos zdecyduje sie je upiec to polecam obejrzec filmik pod linkiem wyzej. Nawet jesli nie znacie holenderskiego to wszystkie czynnosci sa tam bardzo przejrzyscie pokazane, krok po kroku.

Wlasciwie wykonanie nie jest skomlikowane, ale do wyrabiania ciasta polecam mikser, najlepiej z koncowka typu hak, poniewaz ciasto dosyc mocno sie klei i reczne wyrobienie moze byc problematyczne. Chyba, ze ktos ma zlote rece do ciasta drozdzowego plus kupe cierpliwosci ;)

Ciasto:

660 gram maki pszennej
14 gram drozdzy instant
70 gram cukru
70 gram zimnego masla
12 gram soli
skorka otarta z 1 umytej i sparzonej cytryny
1 laska wanilli ( ziarenka )
1 jajko

Wszystko to umiescic w misie miksera, wlaczyc mikser i dolac
365 ml mleka
Ciasto wyrabiac na niskich obrotach. Pan Rudolph na filmiku pokazuje w ktorym momencie ciasto jest dostatecznie wyrobione.
Wlac do duzej miski odrobine oleju, rozsmarowac po misie pedzlem i najlepiej za pomoca takiej skrobki-packi cukierniczej przelozyc do niej ciasto. Przykryc folia spozywcza i wstawic do lodowki na ok 30 min. zeby odpoczelo.

Masa karmelowa ( 1 ) :

100 gram bardzo miekkiego masla
50 gram jasnobrazowego basterdsuiker ***
50 gram zwyklego cukru
50 gram miodu

Dokladnie wymieszac.

Wypelnienie ciasta ( 2 ) :

20 gram bardzo miekkiego masla
120 gram jasnobrazowego basterdsuiker ***
10 gram cynamonu
10 gram maki

Rowniez dokladnie wymieszac, mieszanka bedzie dosyc sucha i sypka.



  • Dodatkowo 36 orzechow pekan ( w AH wystarczy opakowanie orzechow, do znalezienia na polce z asortymentem do wypiekow ). Orzechy mozna dodatkowo podprazyc wczesniej w piekarniku.


Ciasto rozwalkowac ( nie cienko ) na podsypanym maka blacie na prostokat ok.60 cm dl na 40 cm. szer.
Wziasc mieszanke ( 2 ) czyli wypelnienie ciasta i rozprowadzic ja rowno na 3/4 powierzchni ciasta, pozostala 1/4 ( tzn. jeden dluzszy bok ) posmarowac roztrzepanym jajkiem. Nastepnie zwinac ciasto w rulon kierujac sie do posmarowanego jajkiem brzegu.

Forme na muffinki wysmarowac dobrze roztopionym maslem, wziasc mieszanke ( 1 ) na mase karmelowa, rozdzielic pomiedzy miseczki formy, przyklepac palcem i do kazdej miseczki wlozyc po 3 orzechy pekan, wypukloscia do spodu ( po upieczeniu i odwroceniu bedzie to wierzch buleczek ).

Zwiniete ciasto pokroic na 12 rownych kawalkow ( slimaczkow )  i powkladac do przygotowanej formy.

Wstawic do piekarnika nagrzanego do 175 stopni ( bez termoobiegu ) i piec 25-30 minut az beda brazowo zlote ( u mnie 30 min. ).

Wyjac z piekarnika i zostawic na chwile, zeby blacha troche przestygla, karmel tez jest bardzo goracy ***. Po ok. 10 min. polozyc na buleczki arkusz papieru do pieczenia, przykryc blacha lub taca i odwrocic. Mozna forme z buleczkami popukac lekko od spodu zeby latwiej wyszly.

*** Basterdsuiker to rodzaj wilgotnego cukru robionego z bardzo drobno mielonego cukru i syropu cukrowego, z dodatkiem melasy albo karmelu.
Nie wiem czy jest dostepny w Polsce ale mysle, ze mozna sprobowac go zastapic cukrem typu muscovado, tez jest ciemny i wilgotny, wieksza jest wiec szansa, ze karmel wyjdzie niz jesli sprobowalibysmy go zrobic uzywajac zwyklego cukru.
*** Buleczki z formy nalezy wyjac gdy sa jeszcze dosyc cieple, gdy karmel wystygnie i zastygnie to bedziemy mieli z tym problem. Jedyne wyjscie podgrzac na nowo.
* I jeszcze raz w razie watpliwosci polecam obejrzec filmik.

Zycze pekanowo-karmelowego smacznego :)



Cynamonowe buleczki z orzechami pekan i karmelem


Cynamonowe buleczki z orzechami pekan i karmelem

Prześlij komentarz

Printfriendly