wtorek, 10 grudnia 2013

Szyszki z ryżu preparowanego i migdałów

Kto z nas nie lubi powrotow do smakow z dziecinstwa ... Ryz dmuchany to dla mnie wlasnie jeden z takich powrotow do przeszlosci ... Zapychalam sie nim garsciami az po dziurki w nosie ... czasami mieszalismy go ze stopionymi krowkami lub ciagutkami ... oj jaki to byl wtedy rarytas ... Polecam ten troche zapomniany smakolyk, ktory jest tak mega prosty w przygotowaniu a w dodatku naprawde przepyszny :)

Szyszki z ryżu preparowanego i migdałów




Skladniki:
( ok. 30 szt. )

100 gram ryzu preparowanego
1 puszka mleka skondensowanego slodzonego ( ok. 400 gram ) albo taka sama ilosc gotowej masy kajmakowej
150 gram mlecznej czekolady
100 gram migdalow bez skorki

Przygotowanie kajmaku:

Schlodzona wczesniej puszke skondensowanego mleka ulozyc w garnczku najlepiej na sciereczce, zalac calkowicie woda, doprowadzic do wrzenia i gotowac na malym ogniu 2 godz. uzupelniajac od czasu do czasu wode, puszka powinna byc zakryta. Puszke wyjac i pozostawic do ostudzenia.

Przygotowanie szyszek:

Migdaly wysypac na blaszke i podpiec delikatnie w piekarniku uwazajac zeby sie zbytnio nie przypalily ( ja wstawiam do piekarnika na funkcje crispy na 3-4 minutki ), ostudzic, pokroic ale nie na bardzo drobno.
Polamana czekolade i kajmak wlozyc do garnczka o grubym dnie i mieszajac rozpuscic wszystko razem na malym ogniu.
Ryz i migdaly wsypac do duzej miski, dodac mase czekoladowo-kajmakowa, wymieszac.
Formowac kulki dowolnej wielkosci ( moje byly wielkosci pileczki pinpongowej ).
Kulki najlepiej formuje sie zwilzonymi dlonmi. Ulozyc na papierze do pieczenia i wlozyc do lodowki, poczekac az stwardnieja. Nastepnie mozna je przelozyc do papierowych papilotek np. do muffinek.
Przechowywac najlepiej w lodowce w zamknietym pojemniku o ile od razu nie zostana pozarte ;)

Smacznego!


Prześlij komentarz

Printfriendly