Szyszki z ryżu preparowanego i migdałów |
Skladniki:
( ok. 30 szt. )
100 gram ryzu preparowanego
1 puszka mleka skondensowanego slodzonego ( ok. 400 gram ) albo taka sama ilosc gotowej masy kajmakowej
150 gram mlecznej czekolady
100 gram migdalow bez skorki
Przygotowanie kajmaku:
Schlodzona wczesniej puszke skondensowanego mleka ulozyc w garnczku najlepiej na sciereczce, zalac calkowicie woda, doprowadzic do wrzenia i gotowac na malym ogniu 2 godz. uzupelniajac od czasu do czasu wode, puszka powinna byc zakryta. Puszke wyjac i pozostawic do ostudzenia.
Przygotowanie szyszek:
Migdaly wysypac na blaszke i podpiec delikatnie w piekarniku uwazajac zeby sie zbytnio nie przypalily ( ja wstawiam do piekarnika na funkcje crispy na 3-4 minutki ), ostudzic, pokroic ale nie na bardzo drobno.
Polamana czekolade i kajmak wlozyc do garnczka o grubym dnie i mieszajac rozpuscic wszystko razem na malym ogniu.
Ryz i migdaly wsypac do duzej miski, dodac mase czekoladowo-kajmakowa, wymieszac.
Formowac kulki dowolnej wielkosci ( moje byly wielkosci pileczki pinpongowej ).
Kulki najlepiej formuje sie zwilzonymi dlonmi. Ulozyc na papierze do pieczenia i wlozyc do lodowki, poczekac az stwardnieja. Nastepnie mozna je przelozyc do papierowych papilotek np. do muffinek.
Przechowywac najlepiej w lodowce w zamknietym pojemniku o ile od razu nie zostana pozarte ;)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz