Przepis Anny Olson z programu "Na slodko 2"
Limonkowy pot de creme |
Składniki:
2 i ¼ szklanki śmietany kremówki
3 żółtka
2 jajka
½ szklanki cukru
4 łyżki soku z limonki
1 i ½ łyżki skórki otartej z limonki
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 160° C.
Na małym ogniu doprowadzić śmietanę niemal do wrzenia. Wymieszać trzepaczką żółtka, jajka, sok i skórkę z limonki z cukrem. Stopniowo dodać śmietanę, cały czas mieszając trzepaczką.
Wstawić 6 żaroodpornych foremek o pojemności 150 ml do głębokiej blachy. Wlać masę do foremek, ewentualnie zdjąć łyżką pianę z wierzchu.
Postawić blachę na otwartych drzwiczkach piekarnika. Do blachy wlać tyle wrzątku, by sięgał do połowy wysokości foremek z deserem i ostrożnie wstawić całość do piekarnika.
Piec 40-45 minut, aż masa się zetnie. Wyjąć blachę z piekarnika, odczekać 10 minut, wyjąć foremki z blachy i odstawić do ostygnięcia. Wstawić foremki do lodówki i chłodzić minimum 2 godziny.
Przed podaniem polecam posypac lyzeczka cukru trzcinowego i skarmelizowac palnikiem. Dodaje to calosci wyrazu i chrupkosci. Jezeli ktos nie ma palnika, moze sprobowac wstawic na chwilke pod rozgrzany grill w piekarniku, cukier powinien sie skarmelizowac. Sama niestety tej metody jeszcze nie probowalam.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz