Zanurkowalam w internecie w poszukiwaniu tego najbardziej odpowiedniego, tego ktore idealnie zagra w duecie ze wspaniala, soczysta i slodka pomarancza ...
I znalazlam na www.mojewypieki przepis na przepyszne ciasto czekoladowe wg. Nigelli Lawson.
Ciasto czekoladowe z kandyzowanymi plastrami pomaranczy |
Składniki:
150 g masła, o temperaturze pokojowej
2 łyżki (30 ml) golden syrupu lub miodu ( uzylam miod )
175 g cukru ciemnego muscovado ( z braku tego uzylam ciemny basterdsuiker ) *
150 g mąki pszennej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
25 g kakao
2 jajka
skórka otarta z 2 pomarańczy i sok z jednej z nich
Kandyzowane pomarancze:
2 srednie pomarancze, umyc, pokroic na cienkie plastry (4-5 milimetrow)
Plastry zblanszowac 2 minutki w gotujacej sie wodzie ( w ten sposob pozbedziemy sie goryczy ) wyjac na sitko.
2 szklanki wody + 2 szklanki cukru doprowadzic do wrzenia, powstanie syrop. Wrzucic do niego sparzone wczesniej plastry pomaranczy i gotowac przez 15 min. na malym ogniu az zrobia sie szkliste. Wylozyc na sitko, niech obciekna.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Przygotować formę o pojemności keksówka o wymiarach dolnych 22 x 10 cm, posmarowac ją rozpuszczonym masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę pszenną, sodę i kakao przesiać i odlozyc.
Masło utrzeć mikserem z golden syrupem ( lub miodem ), dodać cukier i utrzeć do gładkości.
Przesiane suche składniki dodawać do ciasta na zmianę z jajkami. Czyli do utartego z cukrem masla dodawac kilka łyżek mąki, zmiksować, następnie jajko, zmiksować, znów mąkę, itd. do wyczerpania składników.
Na koncu dodać skórkę i sok z pomarańczy ( wczesniej dokladnie sparzonej ! ) i zmiksować.
Mozliwe, ze masa po dodaniu soku moze wygladac na odrobine zwarzona, ale to nie problem. ( U mnie akurat wygladala normalnie ).
Do wylozonej papierem formy ulozyc kandyzowane pomarancze, zakladajac jeden na drugi. Wylac ciasto i w stawic do nagrzanego piekarnika.
Do wylozonej papierem formy ulozyc kandyzowane pomarancze, zakladajac jeden na drugi. Wylac ciasto i w stawic do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 do 60 min. w zaleznosci od piekarnika, do tzw. suchego patyczka (patyczek może być z grudkami ciasta)
Wylaczyc piekarnik, uchylic drzwiczki i pozostawic ciasto do ostudzenia.
Smacznego :)
* rodzaj użytego cukru ma znaczenie dla smaku ciasta ( powinien to byc cukier ciemny )
1 komentarz:
Twoja propozycja wygląda kusząco! Uwielbiam połączenie pomarańczy i czekolady. Sama dużo piekę i często szukam inspiracji w internecie. Mnóstwo fajnych przepisów wypróbowałam z https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/
Są tam przepisy o różnym stopniu trudności więc każdy znajdzie coś dla siebie.
Prześlij komentarz