piątek, 20 grudnia 2013

Drożdżowa gwiazda z makiem

Drożdżowe ciasto z makiem

Dlugo myslalam co by tu innego zrobic z maku na te swieta, tradycyjna strucla jakos mi sie juz przejadla. Razu pewnego, grzebiac w necie w poszukiwaniu inspiracji znalazlam na zszywce.pl przepiekna gwiazde z ciasta drozdzowego tutaj. Tam znajdziecie tez foto instrukcje.




Urzeklo mnie to cudo i postanowilam upiec wlasnie ja. Wszystko szlo pieknie, pomimo, ze jestem jeszcze kompletnym laikiem w ciastach drozdzowych to to ciasto nie sprawia zadnych problemow, pieknie mi wyroslo.
Niestety w samej koncowej fazie wykanczania mojej makowej gwiazdy zakrecilam sie i wykrecilam kazdy element tylko jeden raz *** przez co w efekcie koncowym zamiast gwiazdy wyszedl mi kwiatek ... Tez pikny, moze byc na inne okazje ;)
Tym razem byla to proba przed swietami, wiec mysle, ze na swieta bedzie juz prawdziwa gwiazda ;)

Mase makowa polecam zrobic samemu a nie uzywac tej z puszki pelnej konserwantow i nie wiadomo czego. Tym bardziej, ze teraz mozna juz wszedzie kupic mak mielony, ktory nie wymaga dlugich przygotowan.

Masa makowa:

200 gram mielonego maku ( np. BackMit)
200 ml mleka
80 gram cukru
2-3 lyzki miodu
25 gram masla
cukier wanilinowy
1/2 lyzeczki cynamonu
4-5 lyzeczek kandyzowanej skorki pomaranczowej lub cytrynowej
2-3 lyzki rumu, ja uzylam domowa esencje waniliowa przygotowana na rumie
1 duze bialko ( zoltko pozostawic do posmarowania ciasta )

i  dalej wedlug gustu czy podle tego co tam macie w domu orzechy, migdaly, rodzynki, po sporej garsci.
Orzechy i migdaly dobrze jest wczesniej podprazyc, zeby wydobyc z nich smak, no i posiekac.

Mleko, miod, maslo, cukier, cukier wanilinowy oraz kandyzowana skorke zagotowac. Moze wygladac jak zwazone ale to nic nie szkodzi. Wsypac mak i gotowac chwilke na malym ogniu do napecznienia, caly czas mieszajac.
Zestawic z ognia, dodac rum, wymieszac i pozostawic do wystygniecia.
Gdy masa ostygnie ubic bialko na sztywno i delikatnie wymieszac z makiem.

Składniki:
500 g mąki
2 jajka
180 ml mleka
60 g cukru
30 g masła
14 gram drozdzy instant

Mleko podgrzac, ma byc letnie.
Maslo rozpuscic i zostawic zeby przestyglo.
Mąkę przesiać przez sito i wymieszac z drozdzami.
Jajka rozbic z cukrem.
Do mąki dodać ubite jajka. Maslo wymieszac z letnim mlekiem i takze dodac do maki. Wyrobic ciasto. Ciasto z poczatku mocno sie klei, przestaje w skutek wyrabiania. ( Mozna rece posmarowac oliwa, podobno to pomaga ). W mikserze uzywamy koncowke z hakiem.
Wyrobione, elastyczne ciasto przykryc sciereczka i odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia. Powinno podwoić swoja objętość ( dobra godzinka ).
Ciasto podzielić na cztery rowne kawalki.. Kazda czesc rozwalkowac na okragly placek o srednicy ok. 24 cm.
Pierwszy placek ulozyc na wylozonej papierem do pieczenia formie do tarty ( 28 cm ).
Posmarowac masa makowa, pozostawiając nieco wolnej przestrzeni od brzegu.
Czynnosc powtorzyc z drugim i trzecim plackiem.
Na wierzch ulozyc ostatni rozwalkowany placek. Brzegi ciasta lekko docisnac.
Ciasto pokroić jak tort, na 16 kawalkow, pozostawiajac nie nacieta czesc od srodka. Mozna sobie pomoc kladac na srodek literatke.
Obrazki jak wykonac gwiazde sa pod linkiem zamieszczonym wyzej !!!
Kazdy wyciety kawalek przekrecic 2 razy.***
Jeden kawalek w prawo, drugi w lewo, trzeci w prawo, czwarty w lewo.
Przekręcone kawałki połączyć po dwa brzegami.
Przykryc ciasto i pozostawić jeszcze z 15 min. w cieplym miejscu do napuszenia.
Wierzch ciasta posmarowac zoltkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez ok. 20 - 25 minut.
Po tym czasie piekarnik wylaczyc i pozostawic ciasto jeszcze przez 5-10 min.
Wyjac z piekarnika, pozostawic do przestygniecia po czym wyjac z formy ale jeszcze w papierze polozyc na kratke.

Smacznego :)






Za drugim razem wyszla juz gwiazda ... :)



Prześlij komentarz

Printfriendly