sobota, 2 listopada 2013

Tarta cytrynowa z beza


To co tygryski lubia najbardziej czyli tarta cytrynowa. Urzeklo mnie w niej wszystko! Cytrynowy, aromatyczny smak kremu, delikatnosc i slodycz bezy, kruchutki spod ... jednym slowem poezja i eksplozja smaku ...


Tarta cytrynowa z beza

Tarta cytrynowa z beza



Ciasto:

250 gram maki
szczypta soli
125 gram zimnego masla
1 lyzeczka drobnego cukru
1 zoltko

Make z cukrem i sola przesiac, dodac pokrojone drobno maslo, zoltko i wode i zagniesc szybko ciasto, uformowac kulke, lekko ja splaszcyc, zawinac w folie spozywcza i wlozyc na 1/2 godz. do lodowki.
Piekarnik nagrzac do 190 stopni, forme na tarte 26-28 cm ( moze byc tez zwykla tortownica z otwieranym rantem ) wysmarowac roztopionym maslem. Ciasto rozwalkowac, wylozyc forme, dokladnie podociskac do brzegow formy, ponakluwac widelcem.
Nastepnie przykryc papierem do pieczenia i obciazyc np. ryzem czy fasola lub jesli ktos ma to kulkami ceramicznymi.
Piec 15 min., usunac delikatnie papier z ryzem i piec jeszcze ok. 10 min. Wszystko zalezy od piekarnika a ciasto powinno byc zlote.
Podpieczony spod wyjac z piekarnika i odstawic.

Krem cytrynowy:

2 srednie cytryny
4 zoltka
125 gram cukru
30 gram maki ziemniaczanej
75 gram stopionego masla
200 ml zimnej wody

Cytryny porzadnie sparzyc, otrzec skorke a sok wycisnac. Dodac make, cukier i wymieszac. Dodac wode i utrzec na gladka mase a nastepnie zagotowac na malym ogniu caly czas mieszajac, do zgestnienia, do momentu az zacznie pyrkac. Dodac roztopione maslo, wymioeszac i zdjac z ognia. Dodac roztrzepane zoltka i wymieszac.
Krem rozlozyc na upieczony spod.

Beza:

5 bialek
szczypta soli
250 gram cukru pudru lub drobnego cukru

Bialka ze szczypta soli ubic. Gdy beda sztywne, dodawac po trochu cukier nadal ubijajac.
Ubijac do momentu gdy cukier nie bedzie juz wyczuwalny ( najlepiej sprawdzic to palcami ;) Ale tez nie przesadnie dlugo bo beza nie wyjdzie!
Ubite bialka nalozyc na krem, lyzka mozna uformowac fantazyjne fale.
Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 10 minut. po czym zmniejszyc tempetature do 150 stopni i piec jeszcze 20-25 min. beza powinna byc lekko zlocista.

Do piekarnikow i Smacznego :)
Prześlij komentarz

Printfriendly