niedziela, 10 listopada 2013

Sliwkowo - migdalowe clafoutis

Clafoutis to francuski deser z owocami ( oryginalnie z wisniami ).
Nie moge tego nazwac typowym ciastem bo dominuja w nim raczej owoce, ktore sa zapieczone w bardzo delikatnym ciescie. Calosc tworzy bardzo lekka konsystencje i jest przepysze ... Polecam :)


Sliwkowo Migdalowe Clafoutis


Poniewaz jest to deser, ktory wyjadamy prosto z formy, w ktorej byl pieczony ( inaczej sie nie da ;) to polecam podzielic owoce i ciasto na male, jednoosobowe foremki do pieczenia albo obdzielic cala rodzine lyzkami i zasiasc wspolnie, jak dawniej przy jednej misie ;) Taka forma jedzenia tez moze byc przyjemna :)
Przepis pozyczylam stad od Rudolpha van Veen. W jego przepisie uzyte zostaly swieze figi, niestety teraz raczej trude do zdobycia, wiec postanowilam nie czekac i zastapilam je sliwkami. Ale z figami tez nie omieszkam sprobowac :)

Ciasto:
6-7 sliwek ( uzylam sliwki brzoskwiniowe )
75 gram maki
50 gram maki migdalowej lub mozna uzyc 50 gram migdalow w platkach, ktore nalezy wsypac razem z maka do malaksera i zmielic na bardzo drobno
1 laska wanilii
400 ml mleka
80 gram cukru trzcinowego
4 jajka
platki migdalowe do posypania
cukier puder do posypania

Sliwki umyc, przekroic na pol, wyjac pestki i kazda polowke pokroic jeszcze na cztery czesci.
Ulozyc scisle, miazszem do gory w wysmarowanej maslem formie. Forma ceramiczna duza okolo 28 cm, albo male foreki jak kto woli.
Jesli sliwki nie sa zbyt dojrzale mozna je oproszyc lyzeczka brazowego cukru.
Laske wanilii przeciac wzdloz na pol, wydrazyc ziarenka, dodac do mleka. Dodac cukier, jajka i make z maka migdalowa i wymieszac troche trzepaczka. Tak zeby konsystencja byla mniej wiecej jednolita.
Ciasto jest bardzo rzadkie, wiec nie polecam tu form otwieranych.
Zalac owoce tak zeby torche wystawaly, calkowicie zalane owoce utona w ciescie i nie beda tak efektownie wygladaly.
Wstawic do piekarnika nagrzanego do 170 stopni ( bez termoobiegu ) i zapiekac przez 1 godzine.
Po pol godziny pieczenia posypac platkami migdalowymi i piec przez nastepne pol.
Przed podaniem posypac cukrem pudrem.
Smakuje i na cieplo i na zimno. Mozemy zaserwowac z lodami waniliowymi, bita smietana albo waniliowym creme fraiche.

Waniliowe creme fraiche:

150 gram creme fraiche
2 lyzki cukru pudru
1/2 laski wanilii lub 1 lyzeczka esencji waniliowej

Creme fraiche wymieszac z cukrem i wanilia.

Tutaj znajdziecie sposob jak latwo samemu mozna przygotowac creme fraiche.


Sliwkowo Migdalowe Clafoutis

Prześlij komentarz

Printfriendly