czwartek, 21 listopada 2013

Pierniczki reniferki, witrazyki i inne


Pierniczki zdobione lukrem

Pierniczkowanie oglaszam za oficjalnie ropoczete ;)
Nastroj swiat juz od kilku dni zaczal mi sie udzielac i chociaz mamy jeszcze troche czasu to postanowilam rozpoczac powolne przygotowania.
W tym poscie znajdziecie przepis podstawowy, ktory najczesciej uzywam do pieczenia pierniczkow, ktore nastepnie zdobie lukrem ( pierniczki zachowuja ladny ksztalt podczas pieczenia.
Oprocz przepisu znajdziecie tu rowniez troche inspiracji do zdobienia i porad.




Przepis swietny dla zapracowanych pan-mam, ktore przed samymi swietami beda urobione po lokcie. Te pierniczki wlasnie idealnie nadaja sie na to by upiec je wczesniej, poniewaz potem musza swoje odlezec aby nabraly miekkosci. Moze zebow sie na nich nie polamie ale swiezo po upieczeniu sa mocno twardawe. Ale jezeli zostawimy je na jakis czas w chlodnym pokoju to powinny szybko zmieknac.
Normalnie pierniczki przechowujemy w zamknietych pojemnikach.
W tym roku postanowilam upiec pierniczki z przepisu tutaj
Sa pyszne, aromatyczne, mooocno korzenne :)

Przepis na pierniczki:

550 gram maki ( + troche do podsypania )
300 gram miodu naturalnego
100 gram cukru pudru
1 jajko
2 lyzeczki sody
120 gram roztopionego masla
3 opakowania przyprawy prymat do piernikow ( 60 gram )

Maslo rozpuscic i zostawic zeby przestyglo.
Miod delikatnie podgrzac.
Make i wszystkie sypkie skladniki wymieszac.
Dodac jajko, maslo i cieply miod.
Zagniesc ciasto, uformowac kule, zawinac w folie spozywcza i wlozyc na godzine do lodowki.
Wylozyc na blat podsypany maka, rozwalkowac ( niezbyt cienko ) i wykrawac pierniczki.
Piec na blasze wylozonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez okolo 12 minut.
Jesli pieczemy mniejsze pierniczki to nalezy adekwatnie skrocic czas pieczenia.


Pierniczki reniferki

Pierniczki reniferki

Do pierniczkow reniferkow uzylam lukier krolewski , barwnik spozywczy brazowy, brazowe i czerwone M&M'sy, foremke do wycinania pierniczkowych ludzikow ( sredniej wielkosci ), woreczki do zdobienia lukrem i tylke z malym okraglym otworkiem oraz srebrne perelki z cukru.
Wyszlo mi okolo 30 reniferkow.
Do wykonania reniferkow zainsirowal mnie filmik na YouTube i tam tez znajdziecie wskazowki jak je wykonac.


  • 500 gram gotowego Royal Icing ( lukru ) w proszku wystarczy spokojnie na ozdobienie 60 reniferkow.


Lukier krolewski - Royal Icing:
( na ok. 3 szkl. )

2 duze bialka
3 szkl. cukru pudru
2 lyzeczki soku z cytryny

Cukier puder przesiac do duzej miski, dodac bialko i sok z cytryny i wymieszac lyzka zeby skladniki sie polaczyly a cukier nie fruwal po calej kuchni gdy bedziemy to dalej miksowac. Miksujemy do otrzymania gladkiego lukru. Jezeli jest zbyt gesty to dodajemy jeszcze odrobine bialka.
Taki lukier szybko schnie i nadaje sie do robienia konturow i roznych wzorkow.
Jesli chcemy lukrem wypelnic kontury to mozemy go rozrzedzic dodajac odrobine wody.

W Holandii mozna dosyc tanio kupic gotowy Royal Icing ( lukier ) w proszku np. tutaj.
Poza tym, ze jest to wygodniejszy sposob niz przygotowywanie lukru samemu to pierniczki z takim lukrem mozemy takze z czystym sumieniem dluzej przechowywac poniewaz ten lukier nie zwiera swiezych bialek.

W Polsce znajdziecie go np. tutaj


Pierniczki witrazyki:


Pierniczki witrazyki

Pierniczki witrazyki

Pierniczki witrazyki

Pierniczki witrazyki robimy wycinajac w surowym pierniczku mniejszy otwor, ktory uzupelniamy pokruszonymi landrynkami ( w jednym kolorze ). Landrynek sypiemy z tak zwana gorka, jak na zdjeciu ponizej. Landrynki najlatwiej chyba jest rozrobnic w blenderze, robi sie z nich taki jakby proszek, ale to nic nie szkodzi. Pieczemy 11-12 min. w temperaturze 150 stopni, do momenu az landrynki calkowicie sie rozpuszcza.



Pierniczki witrazyki


Piernikowa choinka

Potrzebujemy do nich kompletu foremek roznej wielkosci moga to byc np. gwiazdki lub kwiatki. Polecam zeby duze i te male pierniczki piec osobno, poniewaz czas pieczenia zalezy od wielkosci.
Sklejamy lukrem krolewskim, zeby choinka nie wychodzila za niska to pomiedzy kazda gwiazdke wkladalam kliny z osobno upieczonych kwadratowych pierniczkow.
Uwaga! Piernikowa choinka utrzyma sie najdluzej z naprawde twardych piernikow, moja zmiekkla mi w dosyc szybkim czasie ( ale powietrze w Holandii jest dosyc wilgotne ). Jezeli chcemy aby nasza dekoracja utrzymala sie dluzej niz przez swieta to polecam zrobic choinke z kruchych ciasteczek, przepis tutaj

Inspiracja Martha Stewart


Piernikowa choinka


Pierniczki literki pieklam 8 minut w 180 stopniach.

Pierniczkowe Merry Christmas

Pierniczkowe Merry Christmas

Pierniki 2014

Pierniczki

Pierniczki

Pierniczki

Pierniczki

Pierniczki

Pierniczki

  

Pierniki 2015


W tym roku uproscilam sobie nieco zdobienie uzywajac gotowych szablonow do zdobienia ciastek lukrem. Takie szablony z latwoscia znajdziecie w sklepach internetowych.


Pierniczki

Pierniczki

Prześlij komentarz

Printfriendly